Wereldlichtjesdag

Condoleren

Wereldlichtjesdag

Zondag 13 December

Kaarsje aansteken

Wereldlichtjesdag

Wereldlichtjesdag is de dag waarop kaarsjes worden opgestoken voor alle overleden kinderen. Dit gebeurt voor zowel jonge als oudere kinderen. Over de hele wereld staan we stil bij het verlies van een kind. Met het opsteken van het kaarsje wordt niet alleen aandacht gegeven aan het overleden kind, maar ook aan de ouders die met het verlies geconfronteerd zijn.

Condoleren

Kaarsje opsteken

Traditioneel worden over de hele wereld bijeenkomsten georganiseerd waarbij om 19.00 uur kaarsjes worden aangestoken. Uiteraard kan een overleden kind altijd en op elk tijdstip herdacht worden. De belangrijkste gedachte is dat er bewust wordt stilgestaan bij deze kinderen.'

Condoleren

Ouders

We denken vaak aan kleine kinderen en jonge ouders. Dat zijn de beelden die zich als eerste aandienen. Er zijn ook oudere mensen die hun volwassen kind verliezen. Dan denk je niet meteen aan de ouders maar gaat de aandacht vaak als eerste uit naar een eventuele partner en het gezin. De ouder probeert dan in zijn of haar rol als schoonouder of grootouder ook steun te geven. Zelf verliest deze persoon als ouder ook een kind. Wereldlichtjesdag is voor iedereen.

Condoleren

Verdriet kent geen grenzen

Rouwen kan individueel anders voelen. Het verdriet om het verlies van een kind is universeel, ongeacht leeftijd of waar ter wereld iemand een kind verliest. Dat gevoel gaat alle grenzen over. Verdriet kent geen grens, noch in leeftijd noch in landsgrenzen. Daarom is het Wereldlichtjesdag.

Condoleren

Wilt u meedoen?

Iedereen die zich betrokken voelt bij het verlies van een kind kan door het aansteken van een kaarsje daarbij stilstaan. Ook via Memori kunt u meedoen aan Wereldlichtjesdag. Steek dan gewoon een kaarsje aan op (pagina)...

Condoleren

Ik ben een moeder van in de tachtig,
Mijn dochter van veertig was prachtig,
Ze liet mij twee kleinkinderen en een schoonzoon na,
Zij is eerder doodgegaan dan ik en dus ook eerder bij haar pa.
Ik steek voor haar een kaarsje aan.

Condoleren
Condoleren

Nooit uit je gedachten
Nooit worden ze vergeten
Dat ze er waren mag de hele wereld weten!

(uit: doodgewoon jullie kind, Stichting Lieve Engeltjes 2003)

Condoleren
Condoleren

Mijn kindje was nog geen 24 weken en er zijn mensen die het niet weten,
Ik heb jou niet leren kennen maar kan jou niet vergeten.
Ik heb je een naam gegeven, ik noemde jou naar mijn vader,
zo noem ik jouw naam elke dag en zit je verscholen in mijn glimlach.
Ik steek voor jou een kaarsje aan.

Meer gedichten
Condoleren