Herinneren is een vorm van ontmoeten

condoleances en herinneringen bewaren verbindt

Voor ons mensen zijn herinneringen heel belangrijk. We zijn ermee verbonden. Sinds de mensheid bestaat, vertellen we elkaar al verhalen. Over onze familie en voorouders, over grote gebeurtenissen, over alles wat niet vergeten mag worden. Op die manier kleurt de overlevering ons bestaan, al eeuwenlang. En verbinden ze ons met de mensen om ons heen. Zonder herinneringen zouden we niet weten wie we zijn. Een nieuwe vorm is het digitaal herinneren.

herinneringen zijn kostbaar

Kostbaar bezit

Bij een groot verlies zijn herinneringen iemands meest waardevolle bezit. Want wie je ook kwijtraakt in het leven, dat wat over hem of haar in je geheugen gegrift is, zal blijven. En zolang je een vriend of familielid nog herinnert, zal hij nooit helemaal verdwenen zijn. Soms is zo iemand voor even weer heel dichtbij door de verhalen die je kent of hoort. En dat is eigenlijk iets magisch. Herinneringen – de leuke, mooie, warme en soms ook de wat minder prettige – zijn daarom een zeer kostbaar goed.

condoleren en herinneren via online overlijdensbericht

Samen herdenken

Via internet herinneren maakt het beeld van een overledene compleet. Hoe wij aan een overledene terugdenken is namelijk nooit dezelfde. Voor sommige mensen is iemand heel vrolijk en grappig, voor anderen juist weer serieus en bedachtzaam. Vooral voor directe nabestaanden zijn gedeelde herinneringen zeer waardevol. Zij willen vaak dat de tijd die eens was, weer herbeleefd kan worden. Onverwachte anekdotes, niet gekende verhalen, foto’s en andere aandenkens helpen om te beseffen 'hoe het was' en om het verlies te aanvaarden.

herinneringen delen via condoleanceregister

Tip voor mensen rondom nabestaanden

Uw herinnering aan de overledene kan heel kostbaar zijn voor de nabestaanden. U heeft misschien dingen meegemaakt met de overledene of mooie foto's waar de nabestaanden geen weet van hebben. Met het herinnerenplatform kunt u gemakkelijk online herinneren, en hiermee maakt u het plaatje completer. Dat geeft troost en helpt de nabestaanden in grote mate bij het verwerken van verlies. Duik daarom eens in die oude fotodoos, scan mooie afbeeldingen in en verwoord uw gedachten. En laat de nabestaanden op Memori.nl weten wat u samen heeft meegemaakt en waarom dat bijzonder was.

Achter elke traan van verdriet
soorten herinneringen aan overledenen

Soorten

Herinneringen kunnen tastbaar zijn, zoals iemands kleding of boeken. Of een foto van de overledene op een mooie plek in de huiskamer. Door deze zaken aandacht te geven, kun je de gedachten en gevoelens die erbij horen bewust oproepen. Maar over de herinneringen die in je hoofd zitten, heb je minder controle. Die komen op de meest vreemde momenten naar boven. Vaak heel fijn, maar soms ook lastig, omdat ze gepaard gaan met emoties. Denk maar aan muziek, geuren of bepaalde plaatsen. Die kunnen dan onverwacht sterke gevoelens oproepen. Je kunt deze emoties ook bewust gaan opzoeken en er vervolgens iets over schrijven op Memori.nl.

herinneringen bewaren helpt rouwproces

Herinneringen bewaren

Bewust met herinneringen bezig zijn, helpt bij het rouwproces. Erover praten en schrijven, of ze op een kunstzinnige manier verwerken. Tekenen, schilderen, boetseren... Het gaat niet alleen om bewaren wat er eens was; vaak vinden mensen het prettig om herinneringen te ordenen. Foto’s en filmpjes uitzoeken, teksten erbij schrijven, verzamelingen aanleggen en dit plaatsen op Memori.nl. Ook de angst om te vergeten kan een rol spelen. Wat als je niet meer weet hoe een geliefde ruikt of hoe zijn stem klinkt? Regelmatig wordt een parfum of voicemail daarom bewaard als iets heel kostbaars. Dat is heel normaal en maakt het verlies draaglijker.

Tip voor mensen rondom nabestaanden

Probeer ook eens te denken aan de nabestaanden tijdens verjaardagen en feestdagen. Dit zijn vaak de moeilijkste dagen van het jaar, waarop de overledene extra wordt gemist. Uw reactie of herinnering kan dan van grote steun zijn. Op Memori.nl kunt u heel eenvoudig op dit soort dagen uw medeleven tonen. Een paar woorden of een mooie foto voldoen vaak al.

Herinneringen zijn veel kostbaarder als je iemand hebt om ze mee te delen
herinneringen bewaren in condoleanceregister

Toen, nu en straks

Herinneringen draag je altijd bij je. In feite is het leven niets anders dan het 'nu' en de herinneringen aan het verleden. Door de herinneringen mee te nemen naar het 'nu' verbind je heden met verleden. Op een herinneringsplatform is altijd gemakkelijk de weg naar het verleden gevonden. Maar het verleden mag het heden nooit overstemmen. Daarom is het zo belangrijk om na een groot verlies óók weer vooruit te kijken naar de toekomst. Dat is niet eenvoudig en heeft tijd nodig. Maar een balans tussen herinneringen, heden en nieuwe ervaringen houdt uiteindelijk ook een mens in evenwicht. En alle nieuwe indrukken? Die worden op hun beurt ook zelf weer herinneringen.