Over condoleren

tips condoleren

Op het moment dat er iemand is overleden, kunt u de behoefte voelen om uw medeleven te tonen aan nabestaanden. Gedeelde smart is immers halve smart. Verdriet delen is troostrijk. Wij geven u hieronder een toelichting en tips om een condoleance te schrijven.

condoleren toont medeleven

Condoleren is meeleven

Met een condoleance toont u uw medeleven aan de mensen die iemand hebben verloren. Voor de meeste mensen is condoleren niet eenvoudig. Omdat ze nog niet vaak met een overlijden te maken hebben gehad, of omdat ze dit nog niet in eigen kring hebben meegemaakt. Vindt u het misschien lastig om een condoleance te schrijven en de juiste woorden te vinden? Wilt u wel graag iets persoonlijks schrijven in uw condoleance? Misschien is dit lastig omdat:


 • U bang bent iets verkeerds te zeggen of te schrijven als condoleance
 • U misschien de overledene wel goed kent maar de nabestaanden niet of vice versa
condoleances bieden troost

Condoleances bieden troost

Mensen die iemand verloren hebben, voelen vaak behoefte aan steun. Ze waarderen het als anderen met hen meeleven en dit helpt in het omgaan met verlies. Ook bij minder hechte contacten is een condoleance als blijk van medeleven van grote waarde.

condoleance overbrengen

Manieren om te condoleren

U kunt uw condoleance op vele manieren betuigen. Bijvoorbeeld door persoonlijk langs te gaan bij de nabestaande, door te bellen of een brief, kaartje of bloemetje te sturen. Tegenwoordig wordt naast bovenstaande manieren een condoleance ook nog vaak online geplaatst en gedeeld:


 • Bijvoorbeeld via social media
 • Via een online condoleanceregister, misschien zelfs met een foto of een filmpje om een herinnering te delen
advies condoleren bij uitvaart

Condoleren na de uitvaart

Als u voor een uitvaart bent uitgenodigd dan wordt uw komst zeer gewaardeerd. Soms heeft u een condoleanceregister getekend en geldt dat als een condoleance. Vaak kunt u de nabestaanden na afloop van de uitvaartplechtigheid nog persoonlijk condoleren. Wat zegt u dan om de ander te steunen?.


 • Als u iets zegt dat recht uit uw hart komt, is dat altijd goed: een betere condoleance is er niet
 • Neem zelf een kaartje of een briefje mee en geef dat aan de nabestaanden als een persoonlijke condoleance. Vaak staat er een mandje of geeft u dit af aan de uitvaartbegeleider. Die zorgt dan dat het bij de nabestaanden terecht komt
 • Als u niet weet wat te zeggen als condoleance of er maar een kort moment is om te condoleren, dan kunt u volstaan met ‘Gecondoleerd met het verlies van …’ of alleen ‘Gecondoleerd’
condoleren op online gedenkplaats

Online gedenkplaats

Soms is er een online overlijdensbericht aangemaakt waarop u uw condoleance kunt plaatsen. Als u daarnaast ook de uitvaart bezoekt, is het heel normaal om uw condoleances nog een keer online over te brengen. Dit biedt extra mogelijkheden:


 • Het geeft u tijd om rustig na te denken over de woorden die u kiest om uw gevoel van medeleven te tonen in een persoonlijke condoleance
 • Na de uitvaart kunt u uitspreken hoe u het afscheid heeft ervaren en zo uw condoleance heel persoonlijk maken
waarom online condoleren

Waarom online condoleren?

Bij een uitvaart is er vaak weinig tijd om uitgebreid te condoleren. Een condoleancewebsite maakt het voor de nabestaanden mogelijk om ook online condoleances in ontvangst te nemen. Dat geeft u de mogelijkheid om rustig na te denken over wat u wilt schrijven en hen de kans om dit later terug te lezen. Door de verschillende reacties en steunbetuigingen, ontstaat zo een persoonlijk monument voor de overledene.


De nabestaanden kennen waarschijnlijk niet iedereen uit het netwerk van de overledene. Dat maakt het persoonlijk condoleren wat ongemakkelijk: je kent elkaar immers niet. Door online te condoleren is de drempel extra laag voor contact tussen de nabestaanden en het netwerk van de overledene. Voor nabestaanden zijn steunbetuigingen uit onverwachte hoek heel waardevol. Eventueel kunnen ze reageren op de condoleancetekst die geplaatst is.

lees meer
condoleance teksten

Condoleancetekst

Het vinden van de juiste woorden voor een persoonlijke steunbetuiging is vaak moeilijk. Maar besef dat zelfs de kleinste condoleance grote betekenis heeft voor de nabestaanden. Toon ‘gewoon’ uw oprechte medeleven en schrijf een condoleance vanuit uw hart, dan kunt u niet snel iets verkeerd doen. Voor een persoonlijk tintje in de condoleance vertelt u bijvoorbeeld iets over uw herinnering aan de overledene.

Tips voor een persoonlijk bericht:

 • Schrijf wat in u opkomt en kies uw eigen woorden
 • Wees eerlijk en oprecht
 • U mag gerust aangeven dat ook u verdriet heeft
 • Het is niet vreemd om te zeggen dat u niet weet wat u moet schrijven.'
 • Liever een niet-perfecte condoleance dan helemaal geen condoleance. U kunt altijd later nog een nieuwe reactie plaatsen.'
 • Soms zegt een mooi gedicht precies wat u voelt. Als u zelf geen woorden kunt vinden, kunt ook een gedicht plaatsen'
 • Muziek delen of een liedtekst kunnen ook dienen als een condoleance'

Extra hulp

Als u nog naar woorden zoekt, kunt u ook eens proberen de onderstaande vragen te beantwoorden. Deze antwoorden kunt u goed gebruiken in uw condoleance:


 • Wat dacht u als eerste toen u hoorde van het overlijden?
 • Welk beeld schiet u te binnen als u aan de overledene denkt?
 • Hoe omschrijft u uw band met de overledene?
 • Waarom was u aan de overledene gehecht?
 • Welke momenten zult u het meest missen?
 • Zijn er herinneringen die u nooit zult vergeten?
lees meer