Verlies, verdriet en rouwverwerking

Inleiding

Is er in uw omgeving iemand die een ingrijpend verlies moet verwerken? Dan kunt u erg belangrijk zijn. Op deze pagina leest u wat verlies betekent voor mensen en waar zij tegenaan lopen. Op de pagina nabestaanden steunen geven we vervolgens tips hoe u nabestaanden het beste kunt ondersteunen. Veel mensen willen namelijk wel helpen, maar weten niet goed hoe.

Verlies van zekerheid

Verlies van zekerheid

Ieder mens krijgt in zijn leven te maken met verlies. Van een goede vriend die verhuist tot het verlies van een baan, een huis of iemand van wie je heel veel hield. Verlies gaat bijna altijd gepaard met gemis en verdriet. Dat komt omdat we als mens graag houvast willen hebben in ons leven. En juist die grip raken we op zo'n moment kwijt. Verlies slaat een gat in de zekerheid die we hadden. Alles komt in een ander daglicht te staan.

Rouwen: heel persoonlijk

Rouwen: heel persoonlijk

Er is geen medicijn tegen verlies. Ook is er geen 'goede' of 'slechte' manier om ermee om te gaan. Wat verlies is, voelt voor iedereen anders en hoe mensen ermee omgaan is heel persoonlijk bepaald. Ieder rouwt in zijn eigen tempo en vaart daarbij zijn eigen koers, afhankelijk van vele factoren. Iemands persoonlijkheid speelt een rol, maar bijvoorbeeld ook de band met de overledene en eerdere ervaringen met verlies.

Wirwar van emoties

Wirwar van emoties

Verlies verwerken heeft tijd nodig. Het voelt veelal als twee stappen vooruit, een stap achteruit. Het ene moment voelt iemand zich doodmoe, het andere moment weer heel energiek. Daarnaast komen rouwenden vaak in een emotionele achtbaan terecht, waarbij ze van de ene naar de andere emotie worden geslingerd. Van verdriet, pijn en boosheid tot jaloezie, schuldgevoel en soms ook: opluchting. Dat alles bij elkaar maakt het rouwproces grillig en onvoorspelbaar.

Anders functioneren

Anders functioneren

Door alle emoties waar nabestaanden doorheen gaan, kunnen ze soms anders functioneren in het dagelijks leven. Ze hebben moeite met dingen onthouden, met lezen, met ordenen. Ze dekken misschien wel de tafel voor iemand die er niet meer is. Dat is heel normaal. Na verloop van tijd - als de emoties minder heftig worden - zullen het geheugen en de concentratie weer terugkomen.

Kinderen en verlies

Kinderen en verlies

Kinderen gaan anders om met verlies dan volwassenen. Ze hebben meer tijd nodig om de boodschap te bevatten en komen pas echt aan verliesverwerking toe als ze ervaren dat de wereld veilig blijft. Dat betekent dat ze voor het oog gewoon door lijken te gaan met hun leven. Maar ondertussen proberen ze stapje voor stapje uit te vinden welke impact het verlies op hun bestaan heeft. Het kan maanden, soms zelfs jaren duren voor ze hun diepste emoties tonen.