Er was eens...

19 februari 2015

Zo beginnen sprookjes. Zo eindigen ze niet.  Er was eens een oma, een moeder een vader. Als je heel veel pech hebt dan was er een kind, een partner, een broer, zus of vriend.

Is dat dan het begin van een verhaal of het einde? Krijgt een oud verhaal een nieuwe dimensie? Blijft het een oud verhaal wat herhaald gaat worden?

Of wordt het een vergeten verhaal?

Voor dat laatste is iedereen bang, niemand wil vergeten worden.  Daar zijn al veel liedjes over gemaakt.

Ik houd van verhalen die steeds doorverteld worden en wel op zo’n manier dat iedere doorverteller er iets aan toevoegt. Aan het einde (en wat is het einde?) is er dan een nieuw verhaal geïnspireerd op het leven van iemand die dood is.

Zo weet ik zeker dat ik van mijn oma een nieuw mens gemaakt heb met herkenbare trekken voor de mensen die haar gekend hebben. Dat worden er steeds minder.

Ik vraag me weleens af of mijn oma zich nog in mijn beeld herkent, ze zal zichzelf in ieder geval erg leuk vinden want ik heb alleen maar leuke dingen onthouden. ‘Over de doden niets dan goeds’ is op mijn oma erg van toepassing.

De docent waar ik het uitvaartvak van geleerd heb (Marjon Klaassen) heeft mij ooit vertelt dat het bij een scheiding precies omgekeerd werkt.  Daar heb ik vaak lang over nagedacht en ik vond dat een mooi vergelijk. De waarheid zal zoals altijd wel in het midden liggen.  Een verhaal na de dood begint bij het eind en we zouden heel erg veel beter worden als we na een scheiding bij het begin konden beginnen. Niet het begin van het einde maar bij het begin van de liefde.

Loes Rooijakkers-Jeuken

Terug naar overzicht

Lees ook

 • Mistroostig weer

  Het woord ‘mistroostig’ zegt het al.  Triest woord, geen troost, mist, mis je, mis troost. De dagen worden langzaam langer maar of je daar nu blij mee kunt zijn als je verdriet vo...

  Lees meer
 • Kleuren voor Volwassenen

  Niet iedereen zal dit aanspreken maar het kan erg fijn zijn om te kleuren en met kleur bezig te zijn als je leven zo op z’n kop staat als na een overlijden.  Geconcentreerd kleuren, ...

  Lees meer
 • Kraanvogels als gelukswens

  De kraanvogel is volgens  een Japanse legende al vele eeuwen bekend als een symbool van geluk en gezondheid. In deze  legende moesten er om weer gezond te worden 1000 kraanvogels gevo...

  Lees meer
Het officiële condoleanceregister van Nederland

Herinneren is een vorm van ontmoeten…