Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Bernard Haitink

04-03-192921-10-2021
   Wij zijn ontdaan door het overlijden van onze geliefde eredirigent Bernard Haitink. Onze diepe condoleances gaan naar zijn vrouw Patricia en zijn familie en naasten.

   Bernard Haitink was chef-dirigent van het Concertgebouworkest van 1961 tot 1988. Sinds 1993 kwam hij nog regelmatig terug. De concerten in januari 2019 zouden zijn laatste met het Concertgebouworkest blijken.

   ---
   We mourn the death of our beloved honorary conductor, Bernard Haitink on 21 October and send our deepest condolences to his wife Patricia and his family.

   Bernard Haitink was chief conductor of the Concertgebouworkest from 1961 to 1988. Since 1993, he has been returning regularly. In January 2019 he conducted what have turned out to be his last concerts with the Concertgebouworkest.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • slotapplaus na, en opmaat tot Sjostakovitch XV, Berlijn, juni 2015
    reactie 439   |   niet OK

    Een bezoek aan Berlijn verschoven nadat ik ontdekte dat Bernard Haitink in Berlijn zou dirigeren. 25 jaar heb ik 'achter zijn rug 'gezeten en veel muziek leren kennen en van genoten.


    Leo - Amstelveen
    19 mei 2022

    Deel deze pagina:

   • reactie 438
    Iain

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Iain - Aberdeen Scotland

    3 januari 2022

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 437   |   niet OK
    Oneindig veel dank voor de onvoorstelbaar mooie ontdekkingsreizen in de muziek.
    Erik

    Erik - Amsterdam
    12 november 2021

    Deel deze pagina:

   • Bernard Haitink, een aimabele dirigent van wereldformaat
    reactie 436   |   niet OK
    Enorm dankbaar ben ik, dat ik zoveel intens mooie en inspirerende repetities en concerten heb mee mogen maken onder leiding van Bernard Haitink. In de jaren 80 zat ik wekelijks als student orkestdirectie bij de repetities van het concertgebouworkest. Ik kon bij binnenkomst altijd direct horen of Haitink op de bok stond. De klank was inspirerend, intens, bezield, en warm. Elk concert was een belevenis doordat hij met grote muzikale lijnen het bouwwerk van een Mahler of Bruckner symphony van het begin tot het eind neer kon zetten. Met diepgang, kleurrijk en dusdanig dat hij je raakte met de muziek.
    Haitink was een groot voorbeeld voor mij. Het bijwonen van zijn repetities en concerten was voor mij een geweldige leerschool. In de jaren negentig mocht ik met een beurs van het Prins Bernard Fonds een aantal weken meereizen met Haitink naar Berlijn, Dresden en Parijs. Onvergetelijk en enorm verrijkend waren die weken. Haitink, een bron van inspiratie en tegelijkertijd zeer bescheiden. Toen ik met hem een afspraak maakte om voor een aanbevelingsbrief naar Bergen aan zee te komen zei hij tot mijn verbazing: 'Wanneer kun je? '
    Zijn advies voor mij als dirigent was: 'Altijd doorgaan, met de kop tegen de muur'. En dat doe ik nog steeds met enorm veel passie en plezier en met de maatstaf van Haitink in mijn achterhoofd.
    Iedereen, in het bijzonder Patricia en zijn familie, wens ik veel sterkte bij het verwerken van het grote verlies van deze bezielende en aimabele dirigent van wereldformaat.
    Loes Visser - dirigent

    Loes - Zwolle
    12 november 2021

    Deel deze pagina:

   • Een onvergankelijk leven
    reactie 435   |   niet OK
    Hoewel ik Bernard Haitink nooit in het echt heb mogen zien dirigeren, is een Grand Merci gepast, en spreek ik mijn grote dank uit voor het unieke en onvergankelijk muzikaal erfgoed dat hij de mensheid heeft nagelaten, vastgelegd in ontelbare opnames. Adieu, en rust in Vrede.

    Frans - Utrecht
    12 november 2021

    Deel deze pagina:

   • ADIEU ET UN GRAND MERCI, GROOTMEESTER IN MUZIKALE VERBINDING. Bernadette Monnikendam (dochter van componist Marius Monnikendam)
    reactie 434   |   niet OK
    GROOTMEESTER IN MUZIKALE VERBINDING, ADIEU ET UN GRAND MERCI

    Bernadette - Hilversum
    11 november 2021

    Deel deze pagina:

   • Voor altijd in onze herinnering
    reactie 433   |   niet OK
    Als meer dan 55 jaar trouw abonnee van het KCO ben ik gelukkig, dat nu ook langs deze weg het overlijden van onze grootste dirigent Bernard Haitink wordt gememoreerd.
    Zijn uitvoering van concerten was altijd bijzonder goed en heeft mij van de prachtige
    klassieke muziek nog extra voldoening gegeven.
    Dat hij mogen rusten in vrede.....
    Bruno Wijnants

    Bruno - Brasschaat
    11 november 2021

    Deel deze pagina:

   • Onvergetelijk!
    reactie 432   |   niet OK
    Ik prijs me enorm bevoorrecht om Bernard Haitink meer dan 20 keer gezien te hebben , zowel in Amsterdam als in Londen, en vele van die concerten zijn onvergetelijk. Met zijn genuanceerde aanpak zonder franje heeft hij veel van mijn favoriete muziek definitief vormgegeven. Hij behoorde absoluut tot de allergrootsten en zal via zijn ongekend brede discografie gelukkig doorleven bij vele duizenden muziekliefhebbers. Een bijzondere man om trots op te zijn. Heel veel sterke aan al zijn naasten.

    Ton - Amsterdam
    11 november 2021

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 431   |   niet OK
    De ingetogen wijze waarop onze ere-dirigent Bernard Haitink dirigeerde en de 'liefdevolle' wijze waarop hij zijn musici benaderde heeft diepe indruk op mij gemaakt. Hij was een muzikale en menselijke kunstenaar pur sang. Postuum dank ik hem daarvoor. Ik wens zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen de kracht toe om dit grote verlies te kunnen dragen.

    Henny N.M. - 2182 DH HILLEGOM
    11 november 2021

    Deel deze pagina:

   • reactie 430
    Jos

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Jos - Amsterdam

    11 november 2021

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.