Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Theo De Goede

23-02-193211-04-2021
   Biografie : Theo over Theo: kort en bondig. (klik op lees meer om de tekst te zien)

   Geboren op 23 februari 1932. Oorlog meegemaakt als jongen. Lagere school. Daarna naar Missiehuis van de paters MSC in Driehuis, omdat hij dacht geroepen te zijn missionaris te worden. Na gymnasium (Driehuis), noviciaat in Berg en Dal en enige tijd filosofie in Brummen tot andere gedachten gekomen en teruggekeerd naar huis. Militaire dienst in de administratie en geëindigd als tweede luitenant. En baan bij een auto-onderdelenfirma in Amsterdam en daarna bij de Volkskrant op de documentatieafdeling. Vervolgens overgestapt naar de Geïllustreerde Pers, uitgever van o.m. Margriet, Nieuwe Revu, Viva, Avenu enz. Kwam wekelijks thuis met een tas vol nieuwe tijdschriften. Werkte daar zo'n dertig jaar en was ook zeer actief in het ondernemingsraadwerk. Vele jaren voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van het Uitgeefconcern VNU. In 1994 met de VUT gegaan en in Uitgeest leuk vrijwilligerswerk gezocht en jarenlang gedaan.


   Theo interviewt zichzelf voor het Seniorenblad: een inleiding en één vraag.

   Sinds 1995 werk ik mee aan de samenstelling van het Nieuws en Informatieblad voor Senioren, kortweg het Seniorenblad of groene boekje genoemd. Eerst was er een heel groepje dat eraan werkte. Nu zijn er drie mensen die zorgen dat er elke maand zo'n boekje verschijnt met informatie die voor de senioren interessant is. Allereerst natuurlijk over alle activiteiten van de Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.), de ANBO, de Soos en Plus-Actief Uitgeest, maar daarnaast allerlei nieuwtjes over sociale, educatieve, financiële en recreatieve zaken, waarmee naar de redactie hoopt de senioren hun voordeel kunnen doen.

   Ik ben eindredacteur en dat houdt in dat ik iedere maand alle kopij verzamel en zorg dat het een blad wordt. In 95 gebruikten we nog een schijfmachine, nu gaat alles met de PC en is het een leuke bezigheid om met illustraties enz er een leesbaar en leuk blad van te maken.

   Heel veel jaren was ik ook lid van de Ouderenraad en van enkele commissies van die raad. De Ouderenraad bestaat niet meer; nu is er de S.U.S. Ik zit niet in de S.U.S. maar wel in twee

   commissies ervan. Ik zat in de Ouderenraad als vertegenwoordiger van de Algemene Hulpdienst Uitgeest, waarvan ik in 1994 secretaris werd, hetgeen ik nog steeds ben. De AHD verzorgde Tafeltje-dek-je (werd helaas dit jaar opgeheven), het vervoer naar ziekenhuis, dokter, kapper enz, van mensen die niet op eigen gelegenheid kunnen gaan, kleine klusjes doen, boodschappen doen voor of met mensen. Een grote groep vrijwilligers was en is nog steeds bereid om deze diensten te verlenen en het bestuur zorgt voor de organisatie ervan.   Hoe en waarom ga je zo iets doen ?

   In 1994 ging ik met de VUT na een langdurig en zeer plezierig dienstverband bij de Geïllustreerde Pers in Amsterdam destijds uitgever van Margriet, Nieuwe Revu, Viva, Cosmopolitan en Avenue. lk zat daar ook in het vertegenwoordigend overleg, de Ondernemingsraad van de GP en vele jaren ook als voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van het concern VNU. Kennelijk wilde ik graag wat voor andere mensen doen en meepraten over van alles.

   Dit bleef na m'n VUT ook zo. Ik had veel vrije tijd, die ik overigens goed wist te besteden, maar je voelde toch : Ik heb het zo goed, maar ik moet toch wat voor de gemeenschap doen.

   Ik kan de pen aardig hanteren, dus secretaris of redacteur lag wel in mijn lijn. Bovendien ontmoet je nog eens mensen, maar hield ik toch voldoende vrijheid om m'n eigen gang te gaan.

   Ook toen ik nog werkte, was ik actief in Uitgeest : Een aantal jaren was ik (de enige) redacteur van de Uitgeester; jaren ook was ik secretaris van de Korfbalvereniging Stormvogels, waar onze kinderen op zaten. Ook in de katholieke parochie was ik in m'n gelovige jaren actief als meedenker en voorganger/zanger in een viering.

   Trots kan ik nog altijd zijn op het boekje ‘Kent u ze nog de... Uitgeesters ?’ en op mijn aandeel aan het boek ‘100 jaar Kerk en Parochie O.L.Vrouwe Geboorte Uitgeest’.

   Gelukkig hebben ik en mijn vrouw Gerda altijd nog voldoende tijd gehad om samen of ieder apart leuke dingen te doen. Samen fietsen (we hebben geen auto) en per trein of bus op stap om mooie steden te bezoeken of tentoonstellingen. We houden beiden van lezen en van muziek. Ook van het buitenland hebben we heel wat gezien. Maar ook apart. Gerda is dol op bridgen en doet dat enkele malen per week in de Soos en in twee clubs. Ik ga dan op stap b.v. boekenmarkten, tweede handsboekhandels, musea enz. Of lekker thuis met m'n eigen muziek en boeken.

   En nu komen we dan bij mijn grote liefhebberij: de schilder Marc Chagall (1887-1985). Ik heb meer dan 100 boeken over deze schilder, die naar mijn idee een der grootste is uit de vorige eeuw. En ik ben nog steeds op zoek naar boeken of afbeeldingen die ik nog niet ken. Chagall was in ieder geval de meest veelzijdige kunstenaar die ik ken. Hij maakte olieverfschilderijen, gouaches, aquarellen, etsen en vooral ook veel litho's ; hij maakte beelden, keramiek, mozaïeken, gebrandschilderde ramen, wandtapijten; hij illustreerde boeken, zoals de bijbel, de fabels van La Fontaine, De dode zielen van Gogol; hij maakte het plafond van de Parijse Opera, hij ontwierp decors en kostuums voor opera’s. En ook qua onderwerpen was hij veelzijdig : zijn jeugd, zijn ouders en broers en zussen, zijn vrouw, zijn geboortedorp, landschappen, stillevens, veel liefdesparen, maar ook heel serieuze werken, over de oorlog. Chagall was een Russische Jood, die later naar Frankrijk ging, uitweek naar Amerika tijdens de tweede wereldoorlog. Hij werd bijna 100 jaar en heeft tot aan de laatste dag gewerkt. Er zijn dus ontelbare werken van hem over de hele wereld in musea en particuliere collecties. Regelmatig kom je hem tegen bij grote veilingen.

   Ook via internet kan ik m'n hart ophalen bij veilingen en musea. Ik geniet van de prachtige kleuren, het wonderlijke lijnenspel, de sprookjesachtige, fantastische, dichterlijke, droomachtige, maar soms ook realistische manier van afbeelden. Kortom, voor mij is Chagáll het helemaal, hoewel ik ook houd van andere vooral impressionistische en expressionistische schilders. Er is op zoveel gebieden —lezen, muziek, kunst, natuur, stedenschoon zoveel te genieten en je bent een gelukkig mens, als je daar voor open staat.


   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • Condoleance Elly en Aad
    reactie 14   |   niet OK
    Van harte gecondoleerd met het overlijden van jullie vader en opa. Wij wensen jullie veel sterkte om dit verlies te verwerken, nu maar ook in de toekomst.
    Wij herinneren ons Theo,l wanneer hij ons huis passeerde, eerst samen met Gerda en later in z'n eentje. Zo af en toe maakte wij een praatje over het een of ander.

    Elly en Aad - Uitgeest
    21 april 2021

    Deel deze pagina:

   • Theo de Goede - een bijzondere Uitgeester en een bijzonder mens
    reactie 13   |   niet OK
    Minder dan een jaar geleden overleed zijn grote liefde, Gerda. Wat vond hij dat ingewikkeld. Het was letterlijk de tekst boven de rouwcirculaire van Gerda: "If you leave me now, you'll take away the biggest part of me." In die periode heb ik nog een fijn en openhartig gesprek gehad met Theo. Wat een bijzondere man! Ik heb hem ruim 50 jaar gekend in allerlei hoedanigheden. En altijd waren het fijne contacten. Met diepgang, want daar hield Theo van. Het afgelopen jaar maakte hij in zijn eentje zijn rondjes. Dat viel hem zwaar, zonder Gerda, maar hij deed het wel.
    Ik heb een fijn mens en een bijzondere Uitgeester gekend.
    Hij zal door zijn dierbaren worden gemist. Die dierbaren wens ik kracht en vooral mooie herinneringen. Want die zitten in je hart en die raak je dus ook nooit meer kwijt.

    Henk Beentjes

    Henk - uitgeest
    18 april 2021

    Deel deze pagina:

   • Een fijne oom
    reactie 12   |   niet OK
    Beste familie,
    Langs deze weg willen we jullie condoleren met het verlies van jullie vader. Helaas konden we door omstandigheden niet aanwezig zijn bij de uitvaart anders hadden we zeker gekomen. Oom Theo was een fijne man, waar ik veel goede herinneren aan heb. Op verjaardagen bij mijn ouders altijd in voor interessante gesprekken en hij had een brede belangstelling. Ik heb hem gelukkig nog kort geleden opgezocht in Lommerlust en daar nog goed met hem kunnen praten.
    Hij rust in vrede, samen met zijn Gerda,
    Wim de Goede en Hetty Kienhuis

    Wim - Castricum
    17 april 2021

    Deel deze pagina:

   • Herinnering aan een mooie samenwerking op de GP
    reactie 10   |   niet OK
    Lieve familie,
    Gecondoleerd met het verlies van jullie veder,opa.
    Ik heb mooie herinneringen aan Theo . Vanaf 1979 werkte ik bij de GP. Eerst bij Viva en later bij Margriet. Zo heb ik Theo ook zeer goed leren kennen. Een zeer, vriendelijke, rustig man met een grote kennis en strijdvaardigheid. Hij was voorzitter van OR van de GP, waarbij ik een aantal jaar als secretaris zeer nauw met Theo heb samengewerkt. Op een dag waren op in een vergadering bij een voormalig gebouw van VNU in Amstelveen. Maar er was een zware storm en op een gegeven moment moest iedereen proberen naar huis te komen wat niet lukt. Theo en ik zaten in de bus van Amstelveen naar Amsterdam en hebben daar uren over gedaan. Aangekomen bij het Haarlemmermeerstation te Amsterdam. Theo kon niet meer naar CS komen voor de trein naar Uitgeest. Ik woon vlak bij en stelde Theo voor bij mij te blijven logeren. En dat heeft hij gedaan. Het was wel een beetje moeilijk slapen op het logeerbed, maar was beter dan buiten in de storm. Ik vergeet dit nooit. Momenteel werk in nog bij Margriet en ook nog samen met Anke Alvares die samen met Theo en Wim op de documentatie afdeling werkte. We halen regelmatig mooie herinneringen op aan die mooie tijd bij de GP en de mensen waarmee wij toen werkt.

    Theo rust in vrede, liefs Karin Coenradi

    Karin - Amsterdam
    16 april 2021

    Deel deze pagina:

   • reactie 11
    Anke Alvares

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Anke - Badhoevedorp

    16 april 2021

   • Foto op de muur
    reactie 9   |   niet OK
    Er is een groot korfballiefhebber heengegaan, een fervent knipselaar en de lieve vader van mijn eerste vriendinnetje. Het was mij toen, ergens in de jaren tachtig, al snel duidelijk dat Theo nogal gek was op zijn meisje. Maar van een kruisverhoor kwam het niet. Dank voor je vertrouwen, Theo! Als ik op bezoek ga bij m'n zus Cune in Uitgeest en de trap afdaal naar de tunnel, kijk ik altijd even naar je foto op de muur. Daar zit je voor altijd op de bank, gebogen over een foto-album. Een pose waarin iedereen je zal herkennen.
    Lieve Aletta, Gert, Peter en familie, veel strekte bij het verwerken van dit verlies!
    Rogier

    Rogier - Amsterdam
    16 april 2021

    Deel deze pagina:

   • Gecondoleerd
    reactie 8   |   niet OK
    Beste Familie,
    Als chauffeur van de Hulpdienst heb ik jullie ouders vaak naar het RKZ of ziekenhuis in Alkmaar gebracht.
    Als ik dan op de terugweg even binnendoor reed ipv over de snelweg konden ze daar van genieten.
    Theo was een gezellige prater daarom waren die ritjes voor hem en ook voor mij een rijkdom.
    Gecondoleerd met het verlies en veel sterkte.
    Jan Vermeulen
    Uitgeest

    Jan - Uitgeest
    16 april 2021

    Deel deze pagina:

   • ach de GP en Theo,
    reactie 7   |   niet OK
    beste familie de Goede
    ik heb vroeger op de GP gewerkt in de tijd van nog op de Stadhouderskade, en aan Theo heb ik heel goede herinneringen, altijd rust uitstralend, altijd vriendelijk en betrouwbaar. het was een fijne tijd en ook vaak een opwindende tijd bij de GP toen: ver voor het internet en vervelende verhuizingen, mooie bladen maken, acties, stakingen en zelfs luidkeels de Internationale gezongen door het Viva-koor bij een jubileum...ik ben blij te weten dat hij na zijn werk nog een lange tijd heeft kunnen genieten van zijn familie en vrienden en ik wens u veel sterkte bij uw verlies.

    vriendelijke groeten
    marise clason
    ex- Margriet, Avenue en Avenue-Box


    marise - amsterdam
    16 april 2021

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 6   |   niet OK
    Ik kenTheo van de Geillustreerde Pers. Hij zat altijd tussen de boeken en tijdschriften in zijn eigen hok. En bij hem kon je informatie en foto's bestellen/zoeken. Hij was Google ver vooruit! Altijd vriendelijk en behulpzaam en vooral veel kennis van zaken! Ik heb hem kort meegemaakt, maar de herinnering blijft aan een fijne collega. Groet en sterkte met dit verlies voor alle nabestaanden, vrienden en familie.,
    Gerard Veldman

    Gerard - haarlem
    16 april 2021

    Deel deze pagina:

   • Mooie levensloop
    reactie 5   |   niet OK
    Lieve familie De Goede,
    Gecondoleerd met het overlijden van jullie (schoon)vader en opa. Wat een prachtige foto collectie hierboven. Het laat goed zien wat een fantastisch leven jullie met Theo hebben geleefd. Voor Theo is het fijn dat hij zijn leven nu mocht afsluiten. Voor jullie, zeker zo kort na het overlijden van Gerda, een harde dobber. Het familiehuis is leeg, de ziel is eruit. De circle of life gaat door, zonder de fysieke aanwezigheid van jullie ouders. Het is goed, maar het gemis blijft. We wensen jullie veel sterkte en hopen dat het afscheid, ondanks corona, een warm gevoel bij jullie achterlaat.
    Dikke knuffel,
    Familie Koeleman - Wognum

    Fam. - Wognum
    15 april 2021

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.