Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Michiel van der Sanden

19-05-195218-10-2021
   Na een mooi geleefd leven waaronder 40 jaar bij de politie en in grote dienstbaarheid naar de gemeenschap en zijn dorp hebben wij na een kort ziekbed afscheid moeten nemen van onze geliefde en gezellige broer en oom wiens lijfspreuk was:

   Miscére utile dulci
   het nuttige met het aangename


   Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
   Erepenning van de Gemeente Hilvarenbeek
   Jan Naaijkens Ring
   Gouden Pezerik

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • Fijne maat
    reactie 24   |   niet OK
    Beste familie,

    Een paar jaar geleden ontmoette ik Michiel weer sinds lange tijd bij de eerste reünie van onze klas van het Koninklijk Willem II College in Tilburg. Ik was blij om Michiel in de zaal te zien want dat was behalve het weerzien van oude maten ook een garantie voor een leuke bijeenkomst. Michiel en ik stroomden in in klas 4 van de HBS en trokken samen op. Elke pauze een wandeling in de buurt om een frisse neus te halen en de wereld door te nemen. Zonder het van elkaar te weten hadden wij beiden gesolliciteerd naar de Politie. Wij ontdekten dat doordat wij steeds op ongeveer dezelfde momenten afwezig waren voor de noodzakelijke testen. Bijzonder was het dat we alle twee mochten starten met de opleiding in Apeldoorn. Op de academie hadden we vier jaar een mooie tijd samen. We dachten over de meeste dingen hetzelfde. Het voelde altijd goed. Toch verloren we elkaar uit het oog op een enkele incidentele keer na. Gisteravond las ik tot mijn ontsteltenis dat mijn beste Michiel er niet meer is. Michiel was een gezellige, open kerel waar ik lange jaren een fijne maat aan had. Beste familie, ik wens u sterkte met dit verlies.
    Lex, Arnhem

    Lex - Arnhem
    3 maart 2022

    Deel deze pagina:

   • Bikse cultuurvorser
    reactie 23   |   niet OK
    Terwijl de eerste repetitie van de derde bikse opera nog moest beginnen werd Michiel getroffen door een beroerte. Helaas heeft hij het niet mogen redden. Op zijn afscheid zouden het operakoor zingen samen met het KlarinetNsemble. Vanwege mijn openhartoperatie kon ik daar niet bij zijn. Ik ken Michiel al als buurjongen en later kwam ik hem overal tegen bij alles wat in Beek met cultuur te maken heeft, terwijl ik toch al 50 jaar in Oirschot woon.
    Michiel had ideeën en inspiratie en was niet flauw om zelf de handen uit de mouwen te steken.
    Wij en Beek zullen hem missen en ik hoop dat de opera door kan gaan als een hommage aan Michiel
    Jan Jansen Oirschot

    Jan - Oirschot
    27 oktober 2021

    Deel deze pagina:

   • reactie 22
    jan

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    jan - oosterhout

    25 oktober 2021

   • Adieu
    reactie 21   |   niet OK
    Beste Michiel,

    Het kost me weinig moeite om mijn herinneringen aan jou te activeren. Ze zijn in vele lagen opgebouwd: de carnaval, het Biks Taolgenôtschap, de cultuur überhaupt, in feite het sociale leven in zijn vele aspecten. Uit de laatste categorie licht ik er een uit: de VLOH, meer specifiek het zondagse discussieprogramma Teen en Tander, waarvan jij de roerganger was.

    Jij stelde actuele, ook wel minder actuele, maar altijd prikkelende thema’s aan de orde, waarover een panel van drie of vier personen zijn gedachten mocht laten gaan. Daarbij was jij de haast ideale gespreksleider. Jij leidde het probleem in, maakte bij de reacties van de panelleden kritische kanttekeningen, die echter geen andere intentie hadden dan de discussie brandend te houden. Nooit drong je je eigen mening op, wat een blijk van zelftucht moet zijn geweest, want uiteraard had ook jij een mening. Nooit ging het er bij jou om, het panellid in het nauw te drijven, ook niet als hij/zij er maar wat uitflapte. En altijd, ja altijd bewaakte je de kameraadschappelijke sfeer.

    Beste Michiel, vele jaren heb ik onder jouw leiding uit mijn beperkte reservoir van meningen teen en tander te berde mogen brengen. Aan de panelleden bewaar ik nog steeds goede herinneringen, maar de beste bewaar ik aan jou en voor jou. Dank je wel, Michiel. Adieu, à Dieu.

    Bob Duijvestijn

    Bob - Hilvarenbeek
    25 oktober 2021

    Deel deze pagina:

   • Na 51 jaar blijft het stil .....
    reactie 20   |   niet OK

    Beste familieleden van Michiel,

    Op 10 augustus 1970 begonnen ongeveer 50 jongemannen aan hun opleiding tot politieofficier aan de Nederlandse Politie Academie op de Kleiberg te Apeldoorn. Michiel en ik behoorden tot die jaargroep 1970. Wij werden intern ondergebracht voor de duur van twee jaar op eenpersoonskamers op de zogenaamde slaapvleugels. Michiel en ik hadden een kamer naast elkaar en hebben die gedurende de twee eerste jaren van de studie behouden. Uiteraard was het altijd druk in de gangen en gehorig, maar vooral ook heel gezellig. Met name de ouderejaars studenten zetten de boel nogal eens op zijn kop. Soms vervelend, maar vaak ook spannend. Na twee jaar intern moesten we op kamers in Apeldoorn. Dit voor een half jaar want na dat half jaar dienden we stage te gaan lopen in politie korpsen in den lande. Regelmatig waren er dan bijeenkomsten aan de Academie zodat we elkaar toch weer even konden spreken.
    In 1974 studeerden er van onze jaargroep ruim dertig personen af. Het aantal afvallers was eigenlijk best groot. De afgestudeerden dienden te solliciteren naar de verschillende gemeentelijke politiekorpsen en/of het Korps Rijkspolitie die vacatures hadden. Michiel ging naar de gemeentepolitie Tilburg en ik naar Vlissingen.
    Wij hielden contact en kwamen elkaar ook regelmatig tegen in bijeenkomsten van de Vereniging voor Middelbaar en Hoger Politie Personeel, afdeling Zuid-Nederland. Ook tot de coronapandemie uitbrak waren we daar frequente bezoekers. Goed voor de contacten en de gezellige diners na afloop.

    In 1978, we wisten het niet van elkaar, werden we uitverkoren om aan de Recherche School in Zutphen de recherche opleiding voor Politie officieren en Officieren van Justitie te volgen. Een opleiding van 6 weken. Michiel en ik trokken daar weer vanaf de eerste dag met elkaar op. We maakten contact met één van de Officieren van Justitie, Roelof (Roel) Toeter en met hem hebben we ook altijd contact gehouden. In 1979 hebben we als deelnemers aan een Politiestudiereis naar de VS verschillende politiekorpsen bezocht en opleidingsinstituten. Ook enkele bijzondere opsporingsdiensten stonden op het programma Het was een leerzame, intensieve reis. Ook mijn echtgenote, Marlies, nam deel aan die reis en maakte daarna ook deel uit van het groepje van 4 dat regelmatig bij elkaar kwam en 2 of 3 keer per jaar gezamenlijk dineerde in of in de omgeving van de woonplaats van de uitnodigende partij. De bijgevoegde foto toont de bijeenkomst in Veere in 2018.

    We kenden Michiel als een gezellige, spraakzame intensief levende vriend, genietend van het leven. Onze eerder aangehaald bijeenkomsten zullen nooit meer hetzelfde zijn. De vierde stoel aan tafel zal er altijd bij staan ter herinnering aan een lange periode van vriendschap. Wat zullen we missen, Michiel. Maar wees gerust, we zullen het altijd over je hebben.


    Koos - Vlissingen
    23 oktober 2021

    Deel deze pagina:

   • Markante oud Vloh-collega
    reactie 19   |   niet OK
    Voor mij totaal onverwacht dit heengaan van Michiel. Michiel ken ik als iemand die bij Beek hoort en Beek nooit zou verlaten. Toch is dit nu het geval, bijna niet te bevatten. Michiel ken ik als collega uit de periode (1990-2010) dat ik als vrijwilliger werkzaam was bij de lokale omroep Vloh. Vele uren klassiek heb ik als technicus met hem doorgemaakt. In de vroege zondagochtend rond de klok van tienen zaten we daar iedere keer weer om voor de luisteraar wat ontspanning te brengen. De mooiste moment vond ik die momenten dat de muziek draaide. Dan hadden we even rust en konden we het over van alles en nog wat hebben. Alles kwam er dan langs. Ik heb Michiel daarmee op twee manieren leren kennen. Michiel was een perfectionist en als het even niet op zijn manier gebeurde dan was het soms een beetje angst en bibberen. Daarentegen had hij ook een heel vrolijke kant en heb ik veel met hem gelachen met allerlei flauwekul wat langs kwam. Twee mooie eigenschappen welke Michiel typeren voor mij. Op deze manier zal ik hem dan ook blijven herinneren en ben ik blij dit met hem mee te hebben gemaakt. Ik wens zijn dierbaren heel veel sterkte bij dit zo plotselinge verlies.

    Henk - Hilvarenbeek
    22 oktober 2021

    Deel deze pagina:

   • Michiel en Fanfare
    reactie 18   |   niet OK

    Je was een van de oprichters van de Fanfare en ook onze President. Wat hebben we genoten van jou en je toespraken tijdens onze optredens en bij de vele serenades die wij brachten. Je verdiepte je altijd in de mensen waar we naar toe gingen en had dan ook altijd een prachtige speech klaar. Een geweldige prachtige man is niet meer. We denken met veel plezier en liefde aan je terug. Wat zullen we je gaan missen.
    Rust zacht.
    Noor en Gerrit de Beer.


    Noor en Gerrit - Moergestel
    22 oktober 2021

    Deel deze pagina:

   • Michiel en Fanfare
    reactie 17   |   niet OK

    Astrid - Esbeek
    22 oktober 2021

    Deel deze pagina:

   • Toneel met SOK
    reactie 16   |   niet OK

    Toneel met SOK 4 foto's


    Astrid - Esbeek
    22 oktober 2021

    Deel deze pagina:

   • Video
    reactie 15   |   niet OK

    Astrid - Esbeek
    22 oktober 2021

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.