Herdenkingsbijeenkomst Lout Donders 10/12/2022
Jeroen Veldkamp, over Lout als verhalenverteller en cultuurliefhebber:
● Waarin onderscheidde Lout zich van andere verhalenvertellers en cultuurliefhebbers?
Lout was naar eigen zeggen (omschrijving op Twitter) een verwonderde waarnemer. Met een brede interesse en nieuwsgierig. Hij nam het altijd op voor mensen die wat meer op de achtergrond stonden. Hij maakte verhalen die verteld moesten worden. Verhalen die anders ergens ondergesneeuwd worden. Eigen verhalen (o.a. Peerke Donders / deze zomer nog ‘Boeren met de natuur’ (over bioboerderij ’t Schop in Hilvarenbeek) / Broertjes Hornemann) Maar ook kon hij enthousiast worden van initiatieven van anderen; als hij passie voor een onderwerp én doorzettingsvermogen proefde, ging hij voor je en voor het onderwerp door het vuur. Op elk gebied; fondsenwerving (zeer geraffineerd!), redactioneel, locaties zoeken etc...
● Wat heeft Lout voor de Brabantse cultuur betekent?
○ Iedereen kende Lout; jong en oud, als hoeder van de brabantse film en alle
makers. Altijd kijken naar wat mogelijk is. Met oog voor jonge makers en
zorgen dat zij aansluiting kunnen vinden.
Toen de liefde tussen Brabantse documentairemakers en Omroep Brabant
een tijdlang bekoeld was, heeft Lout het initiatief genomen en zich hard gemaakt voor een structureel stimuleringsfonds; Brabantse Beauties. Samen met BKKC, 3 grote steden, enkele producenten en Omroep Brabant. Lout werd daarmee een onmisbare schakel in de ontwikkeling van de Brabantse documentaire sector. Hij heeft vooral jonge makers begeleid en met succes ook van landelijke omroepen en andere fondsen geld bij die jonge en talentvolle makers gekregen. In totaal zijn er zo’n 35 documentaires gemaakt, waaronder enkele internationaal prijswinnende. Voor nu vele Brabantse succesvolle makers is Lout cruciaal geweest voor hun ontwikkeling en professionele groei. Het was voor hem altijd ploeteren om mensen ervan te overtuigen dat je jonge makers mooie dingen moet laten maken, zodat er een soort klimaat blijft dat mooie dingen gemaakt blijven worden. Maar vooral dat jonge filmmakers zich kunnen ontwikkelen en dat er verhalen verteld zullen blijven worden. Daarom past het afscheidscadeau van Omroep Brabant bij zijn pensionering zo goed; De Lout Donders Award. Voor relevante en eigentijdse maatschappelijke verhalen. Degene met het beste idee ontvangt een bijdrage aan de realisering van de film. 3 maart 2023 wordt hij weer uitgereikt. Uiteraard met een eerbetoon aan Lout.
● Wat heeft hij voor jou persoonlijk betekent?
Heel veel! 23 jaar (van 1997 t/m 2020) hebben we altijd wel in een project
samengewerkt. Hij als opdrachtgever, mede-producent of als collega jurylid. Hij is een belangrijke spil geweest in de ontwikkeling van mijn film en videoproductiebedrijf, overigens voor héél veel productiebedrijven en makers in Brabant. Maar ook voor mij als persoon. Ik ben van nature een optimist. Ben ook erg nieuwsgierig, maar zijn optimistische nieuwsgierigheid heeft mij regelmatig en op de juiste momenten gemotiveerd. Andersom trouwens ook. Daarom is er ook snel een vriendschap ontstaan. Wij konden elkaar wakker én weer scherp krijgen door vanuit een ander perspectief naar dingen te kijken. De laatste jaren niet meer werkgerelateerd, maar wel als goede vrienden praten over onze levens. We hebben tranen gehuild maar vooral gelachen. Dat ga ik enorm missen.
Kun je een anekdote met ons delen die Lout echt typeert?
Van de zomer kreeg ik nog via Whatsapp van hem een reeks foto’s doorgestuurd van oude LandRovers. Was hij met Stephy in zijn camper in Zweden de Scandinavische LandRover club tegen gekomen. Ik heb ook een oude LandRover. In Suriname hebben we samen in een grote Jeep door de jungle gereden. Even weer dat gevoel met elkaar delen. Altijd die verbinding zoeken. En in contact blijven. Altijd die felicitatie op je verjaardag, een attentie bij bijzondere gebeurtenissen. Hij was altijd zó attent. Ik heb veel mensen gesproken voor vandaag maar dat zei iedereen!
Nog een anekdote:
Een zomeravond in 1999. In het diepste geheim reed ik met een levensecht apenpak naar TV8. Iedereen moest na de uitzending het gebouw verlaten hebben. Lout deed alsof hij nog iets moest afmaken. Iedereen was weg. Om en om deden we het apen pak aan en namen we scènes op achter de nieuwsdesk van TV8. Een aap die de studio en de kijker verkent. We hebben samen krom gelegen van het lachen. Achteraf kon je natuurlijk goed zien wanneer Lout of ik in het pak zat; het pak hing maar losjes om zijn slanke ranke lijf. Er is met de opnamen nooit iets gedaan. Maar het zat in zijn hoofd en het moest er uit. Experimenteren, leren en weer door... Stilstaan bij mislukkingen óf successen? Lout was al lang weer bezig met 5 volgende initiatieven.