Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

John Westrik

25-02-195322-10-2023
   John Westrik was een markante verschijning in Zuilen. Op zondagavond 22 oktober overleed hij, ondanks zijn slechte gezondheid toch nog heel overwacht. Op vrijdag 27 oktober nemen we afscheid van hem.

   John woonde zijn hele leven op Zuilen. Na de HBS ging hij verpleegkunde studeren en werkte kortstondig in de psychiatrie, maar stapte al gauw over naar archiefbeheer.
   In 1981 kwam hij in Rijksdienst als archivaris. Sinds 2001 werkte hij als adviseur archiefbeleid bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. Daarna heeft hij nog een aantal jaren bij de Belastingdienst gewerkt. Uiteindelijk liet zijn gezondheid het niet meer toe om tot zijn pensioen door te blijven werken. John verzorgde tot haar dood zijn moeder. Na het verlies van zijn werk had hij geen naaste familie en geen dagelijkse collega's meer. Toen hij door hartproblemen en diabetes rond zijn 60e immobiel raakte, vereenzaamde hij sterk.

   In 2015 trok hij de stoute schoenen aan en ging vrijwilligerswerk doen bij stichting de Kracht van Zuilen, al gauw ook als een gewaardeerd en bij de wijk betrokken bestuurslid. Hij was graag ook praktisch bezig. Na een jaar stelde hij de nieuwsbrief en de maandelijkse wijkkalender samen en deed daarnaast de website van buurthuis De Beatrix in het Vorstelijk Complex. Daardoor leerde hij steeds meer mensen kennen. In 2018 werd hij actief in de buurthuiskamer Bij Bosshardt op de Prinses Margrietstraat. Een gezellige plek, vlak bij zijn huis, waar hij van betekenis kon zijn.

   Zo zagen veel buurtgenoten John - met zijn grote lijf en woeste baard, blote voeten in de slippers, tasje om de nek - vanaf zijn huis op de Van Hoornekade 128 naar zijn vaste adressen rijden: naar Buurthuis De Beatrix waar hij nog kwam om te dammen. Naar theater ZIMIHC en het terras van The Colour Kitchen, beide ook in het Vorstelijk Complex. Naar de paratafeltennisclub SVE op de Loevenhoutsedijk en de activiteiten van ouderenclub Oog voor Utrecht.

   Zeker twee keer per week, liefst vaker, was hij te vinden bij Bij Bosshardt. Hij hielp er met de administratie en de donderdagavondgroep. En hij bezocht zelf graag die groepen waar "je een goed gesprek kunt houden, met wat diepgang. Ik ben niet echt gelovig maar ik vind het toch heel waardevol, het geeft je altijd wat te denken." Hij wilde zich blijven ontwikkelen, kreeg meer zelfvertrouwen en werd gewaardeerd om zijn humor, betrokkenheid, zelfspot en spitsvondigheid. Ook hield hij van schoonheid: tekenen, fotograferen, mooie muziek, dans. Qua eten was hij eenkennig. Thuis was zijn menu steevast: een stoommaaltijd met een Hollandse stamppot, aardbeienyoghurt en liters dubbelfriss.

   De coronatijd was voor John een verschrikkelijke tijd. Hij had een grote angst voor besmetting en moest lang op zijn vaccinaties wachten. Hij hield van iedereen angstvallig 2 meter afstand en kwam het huis meer dan een jaar helemaal niet meer uit. Hij probeerde de moed erin te houden door mooie filmpjes te zoeken en deze via whatsapp met zijn vrienden te delen. Hij wilde niemand tot last zijn, had 'niks meer te brengen' en kon zich steeds minder voorstellen dat anderen hem de moeite waard vonden. Dankzij de vriendschappen die hij via de buurthuizen had opgebouwd en zeker ook dankzij zijn vaste dames van de thuiszorg en de wijkverpleging, vereenzaamde hij niet totaal. Maar wat was het zwaar voor hem in die tijd. Pas rond Koningsdag 2021 zagen we hem voor het eerst weer buiten rondrijden op zijn scootmobiel; mét mondkapje en anderhalve meter afstand. Omdat een aantal operaties waren uitgesteld en hij lang last hield van angstklachten, was hij tot diep in 2022 bezig met opkrabbelen.

   2023 was een veel beter jaar voor hem. Hij durfde weer op dingen af te gaan, viel wat af, en liep dankzij een fijne fysiotherapeut-aan-huis en hard oefenen, voor het eerst sinds jaren weer; de laatste maand zelfs een meter of tien per keer. Hij tobde vaak met zijn kwalen en noemde zichzelf - soms terecht, soms onterecht - gekscherend een hypochonder, omdat hij zich snel zorgen maakte. Maar zijn doodsangst was weer veranderd in hechten aan het leven, en hij had er weer steeds meer plezier in.

   Zondag 22 oktober kreeg hij enorme pijn in zijn schouders en liet zich per ambulance naar het Antonius ziekenhuis vervoeren voor onderzoek. Daar stuurden ze hem weer naar huis omdat ze niets konden vinden. Een scheve wervel misschien? Toen de wijkverpleging 's avonds om 21:30 kwam om de in het Antonius gekregen infuusnaald te verwijderen, zat John levenloos in zijn rolstoel. Een gescheurde aorta was hem fataal geworden.

   Op vrijdag 27 oktober nemen we afscheid van John. Dat doen we vanuit de huiskamer van zijn geliefde Bij Bosshardt, te midden van het grote sociale netwerk dat John ondanks zijn aanvankelijke eenzaamheid in Zuilen wist op te bouwen.

   We gaan hem enorm missen.
   We vinden het heel fijn als iedereen die hem kende, zijn of haar eigen herinneringen en foto's hier wil delen. Op die manier kunnen we elkaars beelden van hem aanvullen, en hem voor de laatste keer vertellen: je werd gezien en gewaardeerd, John.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • 'Goeoeoedeavond kameraad!'
    reactie 12   |   niet OK
    .....waren steevast de woorden die John uitsprak als hij opnam voor ons wekelijkse belcontact - bijna elke donderdagavond. Ik werd 'belmaatje' van John eind 2020 toen Noortje mij vroeg of het niet voor mij wat zou zijn om, in voor oudere en alleenstaande buurtbewoners in de barre tijden vanwege Corona, een kortstondig lichtje in de wekelijkse sleur te zijn. Een uurtje 'gezellig lullen' met iemand die dat op prijs stelt; wie wil dat nou niet ;-). Ik had het genoegen om John te leren kennen; we hadden meteen een klik.
    Meestal vloog het 'uurtje' om. Hadden John en ik het over muziek (uiteraard) waarbij hij altijd benieuwd was naar mijn band (hij is zelfs een keer komen kijken in het Antje Drijver) en ik hem Spotify-links stuurde met nummers waarvan ik de inschatting maakte: dit is wat voor John. Viel meestal in goede aarde al moest ie van het wat steviger werk niet veel hebben ('gitaarherrie'). We bespraken ook het wonen in (op) Zuilen, de stand van de wereld, mijn kinderen ('hoe is het met die knappe dochters van je?'), zijn verleden (was ie niet al te breedsprakig over) en, het laatste jaar: zijn gezondheid. Dat John niet heel oud zou gaan worden, daar hield ik rekening mee. Zijn hartproblemen, het abces, z'n gewrichtsklachten; het kwam allemaal wekelijks ter sprake. En dat vanuit hem met een bijna aan nonchalance grenzende nuchterheid ('Ach ja Jeroen, we hebben allemaal wel eens wat'). Dat vond ik ongelooflijk aan John; die bijna altijd lichte toon.
    Gaandeweg werd John steeds opener over zijn lichamelijke klachten - met als gevolg overgewicht- die te maken hadden met zijn, ook in eigen ogen, ongezonde leefstijl. De koekjes, dat laatste plakje ham....('Het smaakt me allemaal zo goed ').
    John zag zelf ook wel in dat het roer écht om moest. En dat ie dat dus verdomd moeilijk vond. Daar hadden we het de laatste maanden steeds vaker over. Ook omdat ik hem bekrachtigde in zijn voornemens om door te zetten. Ik moedigde hem aan gebruik te blijven maken van de hulp die hij vanuit meerdere disciplines kreeg.

    Ons laatste gesprek, donderdag 19 okt. ging over verslaving. Hoe we daar precies op kwamen....geen idee meer. Ik vertelde over een dierbare vriend die alcoholist was en nog steeds veel had aan een buddy die hem op moeilijke momenten ondersteunt. John zag zichzelf dat vaak bij anderen doen; een luisterend oor zijn voor zijn medemens die het moeilijk heeft. Met veel enthousiasme vertelde hij daar over.
    Ik vroeg hem of dat niet iets voor hemzélf zou zijn. Een maatje om hém te helpen op moeilijke momenten. Hij vond dat een heel goed idee en ging er over nadenken. We sloten allebei zeer tevreden ons gesprek af. Het bleek achteraf het laatste te zijn.

    John, het genoegen was geheel wederzijds. Ik heb óók veel aan jou gehad tijdens onze gesprekken. Je oprechte belangstelling en luisterend oor. Het ga je goed. Kameraad.
    Jeroen    Jeroen - Utrecht
    29 oktober 2023

    Deel deze pagina:

   • John hield van schoonheid, dieren en humor
    reactie 11   |   niet OK

    In februari 2021 zat John al bijna een jaar in huis, onvrijwillig opgesloten door zijn angst voor corona en de eeuwigheid die het duurde voor hij aan de beurt was voor vaccinatie. Mooie dingen hielpen hem een sprankje moed te houden. Dit filmpje deelde hij met zijn vrienden via whatsapp, en delen wij graag met jullie.

    Ady -
    26 oktober 2023

    Deel deze pagina:

   • Condolance
    reactie 10   |   niet OK
    John rust in vrede vriend

    Marco - Utrecht
    26 oktober 2023

    Deel deze pagina:

   • Gezellige en gedreven dammer.
    reactie 9   |   niet OK
    Ruim een half jaar kwam John met ons dammen in het Beatrix gebouw.
    Hij zei niet erg veel maar was een zeer gewaardeerd lid van ons clubje.
    Heel verdrietig dat hij zo plotseling is overleden.
    Hans Koning

    Hans - Maarssen
    25 oktober 2023

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 8   |   niet OK
    Lieve John,
    Lieve mensen wat hebben jullie een mooie tekst over John grschreven. Dank hiervoor. Zo herkenbaar! Zo John! Ik krijg een glimlach en verdriet. Een mooi mens is er niet meer.
    Sterkte en een mooi afscheid met elkaar.
    Jolanda van den Berg
    Sociaal Beheerder Buurthuis de Beatrix
    DOCK

    Jolanda - Utrecht
    25 oktober 2023

    Deel deze pagina:

   • Lieve John
    reactie 7   |   niet OK
    Gisteren kreeg ik het bericht dat je overleden was
    John de man in ze rolstoel en ze speciale stoel bij boschaart ik kende je niet heel goed maar ga je zeker missen
    Rust zacht John 🙏

    liekie - utrecht
    25 oktober 2023

    Deel deze pagina:

   • Kort
    reactie 6   |   niet OK
    Hoi John.
    Ik heb je helaas kort gekend maar vond je wel lief.
    Rust zacht

    Erica - Maarss
    25 oktober 2023

    Deel deze pagina:

   • Gewoon zoals hij is
    reactie 5   |   niet OK

    Bianca - Utrecht
    24 oktober 2023

    Deel deze pagina:

   • R.I.P.
    reactie 4   |   niet OK
    Een laatste groet
    We gaan je missen bij het dammen

    Helma van Reenen

    helma - utrecht
    24 oktober 2023

    Deel deze pagina:

   • Graag geziene gast
    reactie 3   |   niet OK
    Lieve John ik zal je missen nu ik geen kopje koffie meer kan inschenken voor jou
    Rust zacht
    Michael van Zoeren

    Michael - Vinkeveen
    24 oktober 2023

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.