Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Jan van der Peet

16-06-192913-05-2020
   Op 16 juni 1929 werd Jan geboren aan de IJweg 1000. Een echt zondagskind.
   Geboren als jongste zoon van 13 kinderen. Een gezonde vrolijke baby. En als Jan dan eens huilde, werd hij meteen stil bij het horen van de mondharmonica van zus Truus. Jan was een muzikaal jongetje. Op 2-jarige leeftijd zong Jan al bij de grammofoon alle liedjes mee. En bedelde hij altijd bij zijn oudste zus An of zij een “sieke pelen” wilde. Later zou hij zichzelf de accordeon leren spelen.

   Het was thuis niet altijd makkelijk, maar als jongste van het gezin werd Jan flink verwend door z’n broers en zussen. Op zondag kreeg hij vaak van broer Gijs twee repen chocola. Met zus Co ging Jan altijd wandelen. En An nam Jan vaak mee op vakantie naar familie in Groesbeek. Na schooltijd maakte Jan vaak van het kippenhok een kerk. Hij was de kapelaan en vriendje Piet de misdienaar. De hele buurt kwam kijken.

   Op een dag ging Jan zomaar met zijn broers en zussen mee naar school. Dat vond hij zo leuk, dat hij vanaf toen elke dag mee mocht. De non zag dat Jan een heel slim jongetje was en leerde hem van alles. Z’n broers en zussen zagen in dat Jan veel in zijn mars had en zorgden ervoor dat hij kon studeren. Wat best bijzonder was, want er moest natuurlijk eigenlijk geld in het laatje komen. Na de zesde klas ging Jan naar de HBS en fietste dagelijks naar Haarlem. Toen de oorlog uitbrak, werd het wat lastiger. Toch haalde hij zijn diploma en haalde daarna zijn MO Engels. Jan is zijn broers en zussen altijd erg dankbaar geweest dat ze zijn studie mogelijk hebben gemaakt.

   Naast studeren en accordeon spelen, was een andere hobby zijn scooter. Heel wat vakanties heeft hij hierop getoerd. Eerst in Nederland en later ook naar het buitenland.

   Na gewerkt te hebben bij Schrama en de bank kwam Jan bij de firma Hin. De liefde voor computers begon hier, met de Gamma 10. In een tijd dat er nog bijna geen computers waren, raakte Jan erdoor gefascineerd. En bij Hin begon ook zijn andere grote liefde… Want op een dag solliciteerde ene Truus Hoeksema, als ponskaart-typiste in het team van Jan. Jan wist het meteen: dit is de liefde van mijn leven en vroeg Truus mee uit naar “Holiday on Ice”. Truus had niet zoveel met schaatsen en vond er eigenlijk geen klap aan... Maar Jan, vond zij wel leuk. Truus speelde nog een tijdje ‘hard to get’, maar kon niet aan de liefde ontsnappen en ging overstag. Ze kregen een relatie, alleen op het werk mocht niemand het nog weten. Nadat ze samen op vakantie waren geweest, konden ze het niet meer geheimhouden. Al wist vriendin Wil, die er ook werkte, het natuurlijk allang.

   Op 25 oktober 1967 traden ze in het huwelijk in Delft. Al snel volgden op 10 december 1969 dochter Irene. En op 8 maart 1972 zoon Marco. Jan ging bedrijfseconomie studeren aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Overdag werken en in de avonduren studeren. Op 3 december 1980 werd er nog een dochter geboren: Tamara. Het gezin was compleet.

   Na een succesvolle carrière bij CBS, waar hij wereldsterren als Michael Jackson en Julio Iglesias ontmoette, nam hij na veel onderhandelingen een bedrijf over dat in nood verkeerde: Grammoservice. Hij noemde zijn nieuwe bedrijf Rotonde en werd eindelijk wat hij altijd al wilde worden: directeur. Hij stak er veel tijd en energie in en Rotonde werd een winstgevend bedrijf. Jan opende verschillende cd-winkels, die de naam Music House kregen. En de verhaaltjes van Jip en Janneke, die hij uitbracht, leverden zelfs een gouden plaat op.

   Jan introduceerde een computersysteem om de voorraad zo optimaal mogelijk te bepalen. Precies de juiste voorraadgrootte per titel werd bepaald op basis van een statistisch systeem. Jarenlang hield hij elke week de stand in de single top 40 en de album top 100 bij. Op basis van de stand kon hij de juiste voorraadhoeveelheid bepalen zodat er geen nee verkocht hoefde te worden, maar er ook niet te veel op voorraad was. Toen hij zijn grootste klant “de Macro” verloor, omdat zij direct bij de platenmaatschappijen ging inkopen, verloor hij 60% van zijn omzet. Toen begon hij met het opzetten van zijn eigen winkelketen: Music House. Hiermee maakte hij de verloren omzet snel weer goed en was een bekende winkelketen in Nederland geboren. In die tijd was hij met zijn voorraadmanagementsysteem uniek.

   Rotonde verkocht hij na heel wat jaren. Om dit te vieren ging het gezin naar Florida op vakantie. Maar Jan wilde dat de hele familie meedeelde en nodigde iedereen uit voor een speciaal diner, want zonder de hulp van z’n broers en zussen had hij dit nooit kunnen bereiken. Iedereen kreeg na afloop van het diner een envelop.

   Ook het 25-jarig huwelijk werd gevierd met een heel groot feest. Kinderen, broers, zussen, schoonfamilie, vrienden, buren, neven, nichten. Iedereen was aanwezig. Na het feest maakten Jan en Truus een prachtige reis naar Curaçao. Daar hadden ze altijd al naartoe gewild.

   Op 65-jarige leeftijd haalde Jan zijn tweede bul: technische bedrijfskunde. Naast drs. kreeg hij hiermee ook de titel ingenieur. Wat een prestatie! Hij was de oudste student.
   Eigenlijk is hij zijn hele leven blijven werken en studeren. Tot op zijn 90ste zat hij nog dagelijks achter de computer te sleutelen aan het aandelenprogramma dat hij zelf ontwikkelde.

   Ondertussen zijn de kinderen ook goed terecht gekomen. Irene studeerde af aan de Pabo. Marco studeert af in de bedrijfseconomie, ook aan het Erasmus. En Tamara studeert af in de communicatiewetenschap. Er volgen 6 kleinkinderen: Stevie, Bo, Sandro, Finn, Mika en Zola. Waar hij vreselijk trots op was en vooral ook vreselijk om kon lachen.

   Samen met Truus heeft Jan mooie reizen gemaakt. Naar Florida, Curaçao, Israël, Griekenland, Joegoslavië, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, België, New York, … en natuurlijk de laatste jaren naar Portugal. Met vrienden Cor, Joop, Wil en Gerrit. Samen maakten ze mooie wandelingen en genoten ze van het lekkere eten en de zon. Afgelopen oktober was de laatste keer.

   Zus An had gelijk… Jan was een echt zondagskind. Hij was 52 jaar gelukkig getrouwd met de liefde van zijn leven. Hij is altijd gezond, actief en helder van geest geweest. Hij bereikte een respectabele leeftijd van 90 jaar, dat hij groots heeft kunnen vieren, omringd door zijn hele familie. En hij heeft samen met Truus een hecht en harmonieus gezin op de wereld gezet, dat hij tot het allerlaatste moment aan zijn zijde heeft gehad.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • Lachen
    reactie 25   |   niet OK
    Het zal Een gemis zijn, Altijd Die brede glimlach op elke verjaardag.

    We wensen de hele familie heel veel sterkte toe.

    Groet van Leon, Kim, Chris, en Niels.

    Leon - Velp
    1 juni 2020

    Deel deze pagina:

   • Altijd lachen
    reactie 24   |   niet OK
    Toen ik onze vier kinderen vroeg wat zij vonden van “de vader van Marco” zeiden zij allemaal dat hij altijd lachte en zo zullen wij hem ook herinneren.
    Een leuke anekdote is dat (achteraf) de laatste keer dat wij hem zagen op Marco’s verjaardag, de jongste herdershond Uma ineens tegen Jan op sprong waardoor hij achterover viel. Iedereen schrok zich een hoedje, maar Jan sprong binnen een seconde weer lachend op. Wij lachten met hem mee.
    Ook wij waren onder de indruk van de levensloop en zijn hierdoor een hoop wijzer geworden over wie Jan was. Wellicht kunnen we er in de toekomst wel iets van leren.

    Wij wensen Truus, Irene, Marco, Tamara en hun gezinnen alle sterkte en wij hopen jullie snel weer te zien.

    Groet van Eric, Janet, Jonas, Nova, Jolie en Amélie Bossinade

    Eric - Woerden
    28 mei 2020

    Deel deze pagina:

   • Herinnering & condoleance
    reactie 23   |   niet OK
    ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’, zegt men wel eens.

    Toen Maarten en Tamara verkering kregen was ik, Maartens zusje, nog maar een jaar of tien. Altijd was ik welkom bij de familie van der Peet en ik herinner me Jan vooral als een warme, altijd vrolijke man. Nu ik zijn prachtig geschreven biografie lees leer ik meer over zijn leven. En daaruit blijkt wat ik al wist: Jan kan terugkijken op een rijk leven. Tot zijn laatste dagen heeft hij, continu omringd door Truus en zijn kinderen, waardig afscheid kunnen nemen. Zijn pretoogjes en aanstekelijke lach blijven mij bij.

    Lieve Truus, Irene, Marco, Tamara, partners en kleinkinderen, we wensen jullie veel sterkte met het gemis.

    Wouter & Claudia

    Claudia - Amsterdam
    27 mei 2020

    Deel deze pagina:

   • reactie 22
    Adrienne

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Adrienne - Hoofddorp

    25 mei 2020

   • Mooi moment
    reactie 21   |   niet OK

    jan en ria - hoofddorp
    23 mei 2020

    Deel deze pagina:

   • Altijd een glimlach
    reactie 20   |   niet OK
    Beste Truus, kinderen en kleinkinderen,
    Op dinsdag 28 april pasten wij op Mika en Zola. Maarten en Tamara zouden ze komen ophalen maar Maarten belde dat ze eerst langs Jan en Truus wilden want daar ging volgens hun niet goed. Wij brachten Mika en Zola naar huis. Onderweg werden we voorbij gereden door een ambulance met zwaailichten op weg naar het ziekenhuis in Haarlem. Ons vermoeden dat Jan daar in lag werd later bevestigd. Dit maakte veel indruk. Door Maarten en Tamara werden we iedere dag op de hoogte gehouden over zijn gezondheid.
    Jan hebben we leren kennen toen Maarten en Tamara verkering kregen. Hij was steeds goed gemutst, had een vrolijke uitstraling en wist altijd een leuke anekdote, grap of mop te vertellen tijdens verjaardagen en feestjes over ieder onderwerp dat ter sprake kwam. Hij was kortom een heel plezierig mens.
    Jan maakte op ons veel indruk bij het binnen brengen van zijn dochter Tamara op het stadhuis te Haarlem bij het huwelijk met Maarten. Ook zijn toespraak later die dag op het feest, doorspekt met leuke kwinkslagen en herinneringen, is ons bij gebleven.
    Jan zullen we missen op de verjaardagen en feestjes die weer gaan komen!
    Sterkte allemaal.
    Jan en Ria Smit

    jan en ria - hoofddorp
    23 mei 2020

    Deel deze pagina:

   • reactie 19
    Mirjam

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Mirjam - Aalsmeer

    23 mei 2020

   • Herinneringen aan oom Jan
    reactie 18   |   niet OK
    Beste Truus en (klein)kinderen,
    Als jongste broer van mijn vader Henk zijn wij door deze familielijn direct verbonden. Mijn vroegste herinneringen aan Jan gaan dan ook terug naar de tijd dat ik bij zijn vader en moeder aan IJweg 1000, mijn opa en oma, op bezoek kwam vanuit Haarlem samen met mijn ouders. Meestal op de fiets, want we hadden nog geen auto. Vast in het geheugen staan de Sinterklaasfeesten bij opa en oma van der Peet. Ome Piet, de broer van Jan, was steevast Sinterklaas. Een feest dat voor alle neefjes en nichtjes aan de IJweg georganiseerd werd.
    Oom Jan reed scooter, ging daar ook mee op vakantie naar de wintersport. Heb ooit begrepen dat hij met zijn scooter een keer op de Randweg in Haarlem uit de bocht was gevlogen. Maar het liep goed af. Bij een van de familiebezoeken kwam Jan met zijn verloofde Truus. Mijn ouders gingen naar hun bruiloft in Delft. Toen Jan bij Hin aan de Zijlweg werkte werd mij vader uitgenodigd daar te komen kijken naar de computer die gebruikt werd. Deze besloeg toen nog een hele wand. Mijn vader was erg trots op zijn jongste broer.
    Bij een volgens mij 60 jarig huwelijksfeest van opa en oma van der Peet was er een toneelstukje in elkaar gezet door de kleinkinderen. Ik weet nog dat ik daar een rol als hond had. Irene en Marco waren toen nog erg klein, maar waren ook op het feest.
    In alle jaren die volgden waren er nog diverse contacten, het laatste was het vieren van de 90 jarige verjaardag van Jan.
    Beste Truus en (klein)kinderen, veel sterkte om het verlies van deze markante persoon een plek te geven. Houd de verhalen levendig om hem te blijven gedenken.
    Met groet, Arnold van der Peet

    Arnold - Haarlem
    22 mei 2020

    Deel deze pagina:

   • Sterkte!
    reactie 17   |   niet OK
    Wat hebben jullie zijn leven prachtig verwoord. Ik wist niets over zijn interessante leven, maar heb altijd wel ervaren dat hij een bijzonder en positief ingesteld mens was. Hij laat een grote leegte achter, maar... tegelijkertijd ook veel mooie en liefdevolle herinneringen.
    Veel sterkte met zijn gemis. Zorg goed voor elkaar, maar dat gaat zeker lukken in jullie hechte gezin.
    Liefs, Linda, Jan, Tessa en Femke

    Linda - Nieuw Vennep
    22 mei 2020

    Deel deze pagina:

   • reactie 16
    Jan

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Jan - Kropswolde

    21 mei 2020

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.