Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Jan Maurits van Mourik

19-06-194522-12-2020
   .

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • Een enorm inspirerende en enthausiaste docent
    reactie 26   |   niet OK
    Lieve Jan,
    Ik heb je als een geweldig gemotiveerde en enthausiaste docent tijdens mijn studie aardwetenschappen leren kennen. De veldwerkexcursies hebben mijn hart voor aardwetenschappen nog sneller laten kloppen en de colleges waren inspirerend, uitgebreid, maar vooral ook erg grappig, met inderdaad heel veel anekdotes. Ik herinner me nog goed aan Nederland-Engelse uitdrukkingen zoals: "I see it through the fingers" en monologen waar soms opeens de draad van het verhaal plotseling toch weer boven kwam. Ook de uitleg van het landschap om ons heen tijdens het auto rijden was altijd een groot avondtuur. Bedankt voor alle inspiratie en kennis die je ons als studenten hebt meegegeven!

    Inge - Berlin
    5 maart 2021

    Deel deze pagina:

   • Sleeswijk-Holstein
    reactie 25   |   niet OK
    Jan, wat was jij een interessante, leuke en lieve man.
    In 1992 ben ik afgestudeerd in de Historische geografie met bijvak Fysische geografie, en nog altijd denk ik met een grote glimlach terug aan het veldwerk met jou in Sleeswijk-Holstein en de andere keren dat ik daar was voor historisch geografisch onderzoek met Guus Borger en Jan Beenakker en jij ook in de buurt was voor eigen onderzoek. We verbleven dan in de barak in Haithabu. Altijd gezellig, jouw blik, jouw kennis, jouw verhalen, jouw humor. Ik herinner me dat je tijdens het veldwerk vaak een appeltje op zak had als lunch. Je had het altijd prima naar je zin tussen de studenten (nou had je tijdens ons veldwerk ook wel hele leuke studenten om je heen, o.a. Marc, Mickey, Alwin, Monique ☺).
    En je had het hart op de goede plek.
    Toen je hoorde dat ik een etage had gekregen in Amsterdam had jij een oude wasmachine voor me die ik samen met mijn vader bij jouw thuis heb opgehaald. Later ben jij een keer bij mij komen eten samen met Jan Beenakker. Ik gaf je toen als dank voor de wasmachine de CD van Margriet Eshuijs omdat je tijdens het veldwerk had verteld dat je haar zo geweldig vond (maar die CD had je natuurlijk al).
    Na mijn afstuderen heb ik je helaas niet meer gezien, maar je hebt een enorme indruk op me achtergelaten en prachtige herinneringen. Dank voor die geweldige studietijd!

    Jacqueline Bookelman

    Jacqueline - 's-Gravenhage
    14 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • schilderijen als lesmateriaal
    reactie 24   |   niet OK
    Ik leerde Jan van Mourik kennen toen hij een schilderij kwam brengen voor een expositie in het Noord-Veluws Museum te Nunspeet in oktober 2019. Het ging om een werk van Johan Cop, een relatief onbekende schilder die tussen 1903 en 1911 in Nunspeet heeft gewoond en gewerkt. Maar Jan kon vol enthousiasme vertellen dat hij het gebruikte in zijn colleges als het ging over de vraag of veel landschappen in Nederland eigenlijk niet meer cultuur weergeven dan natuur. Het schilderijtje laat een landschap zien met bos, hei en een vennetje,
    het Hazenwater bij Leusden. Schilder Cop had volgens Jan hier mee 'in natura' een rekening vereffend voor diensten de vader van Jan voor hem verrichtte als accountant. Zij woonden in Amersfoort naast elkaar. Jan kreeg het uit de erfenis van zijn vader en moeder en hing het op in zijn studeerkamer.
    Ik maakte er uit op dat Jan een uitstekend docent was die voor zijn lessen alles uit de kast haalde, in dit geval zelfs van de wand. Een foto van het schilderij was door Jan opgenomen in een artikel in het blad Geografie van juni 1919. Ik kreeg het tijdschrift van een vriend van het museum doorgespeeld en bij navraag bleek dat Jan het graag wilde uitlenen. Hij kwam het persoonlijk brengen.
    Harry Tijssen, assistent-conservator Noord-Veluws Museum Nunspeet

    harry - Nunspeet
    5 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • Excursie met Jan aan de kust met onze klas van het ROC in 2016
    reactie 23   |   niet OK

    Namens de examen klas van 2016 van het ROC Nationaal gids. Wil ik deze bijzondere herinnering delen. Wij waren met Jan op excursie aan de kust op 30 november 2015. Het was een stormachtige dag, windkracht 6. Dit onderstreepte volledig het verhaal van Jan van eb en vloed het transport van zand en het bezinken van het materiaal bij Eb en de uiteindelijk veenvorming. Hij was een enthousiaste docent. Die wij nooit zullen vergeten.


    Trudie - Amstelveen
    31 januari 2021

    Deel deze pagina:

   • reactie 22
    Trudie Jansen

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Trudie - Amstelveen

    31 januari 2021

   • Bedankt!
    reactie 21   |   niet OK
    Een fantastische bevlogen docent, wat een passie voor zijn vakgebied! Zijn citaten zijn legendarisch en nog altijd bekijk ik het Hollandse landschap door andere ogen dankzij zijn lessen. Bedankt, Ingrid van de Grint, leerling van de ROC Gidsenopleiding

    Ingrid - Amsterdam
    31 januari 2021

    Deel deze pagina:

   • reactie 20
    Taco Pauka

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Taco - Almere NL

    29 januari 2021

   • Bedankt
    reactie 19   |   niet OK

    Beste Jan,
    Bedankt voor alle fantastische colleges en kennis die je altijd vol passie aan ons als studenten hebt overgedragen. Veelal met mooie anekdotes en met een flink wat humor. Ook hebben we vele avontuurlijke veldwerken aan je te danken, die ik me nog altijd goed kan herinneren. De samenwerking voor de excursie naar de Hedwigepolder en daarna ook tbv Lulofs was ook altijd goed, met aansluitend vaak nog gezellige gesprekken over vanalles en nogwat. We gaan een iconische Fysisch Geograaf missen.

    Veel sterkte aan de familie, vrienden en alle nabestaanden


    Cindy - Karlsruhe
    24 januari 2021

    Deel deze pagina:

   • Passie
    reactie 18   |   niet OK
    Beste familie van Jan en anderen,

    Sommige mensen worden in je gedachten nooit oud en dan ineens schrik je van een overlijdensbericht. Jan was zo iemand.
    Als student (1988-1994) had ik, net als velen voor en na mij regelmatig met Jan te maken. Ik herinner mij vooral het veldwerk in Weert, waar we na een lange dag in het veld ‘s avond buiten nog een ‘college’ kregen. Jan had de vaardigheid met veel passie over het vak, het landschap en de bodem te praten en daarbij enorm uit te weiden, maar wel weer terug te komen op de hoofdlijn. Echter, een eerste jaars student heeft dat nog niet altijd in de gaten, en als je daarbij de een rozig hoofd na een dag buiten bij optelt, valt het niet mee om te weten wanneer het verhaal het oorspronkelijk spoor weer te pakken heeft. Gelukkig hielp het gevleugelde ‘kort en goed’ als signaal enorm. Ook al was je volkomen de draad kwijt, dit was het moment om weer in het verhaal te stappen. En zodra je instapte, was het weer boeiend en leerzaam.

    Annemieke - Bennekom
    9 januari 2021

    Deel deze pagina:

   • Hart voor het vak en de studenten
    reactie 17   |   niet OK
    De colleges van Jan als eerste jaars Geografie student aan de UVA waren zeer indrukwekkend. Het leek wel of hij zoveel wist dat hij soms vergat dat wij sommige dingen nog niet wisten. Dan moesten we hem even afremmen in zn enthousiasme en om uitleg vragen voor de stap die hij als vanzelfsprekend vond . Met enige verbazing over de veronderstelde kennis die bij ons toen nog ontbrak legde hij dan tot in detail uit wat hij bedoelde.
    Tijdens de colleges en op veldwerk was er vaak ook tijd voor een echte Jan van Mourik grap. Dan knoopte hij opeens tijdens een uitleg midden in zijn verhaal ergens een grap aan vast, maar dan zo alsof het bij de uitleg hoorde. Ja dat was tof. De sfeer was door zijn manier van lesgeven altijd goed en de passie voor geografie bracht hij echt op zijn studenten over.
    Ik denk dat iedereen die colleges van hem heeft gehad met veel plezier aan die tijd kan terugdenken en dat velen net als ik het een groot gemis vinden dat hij er niet meer is.
    Jan van harte bedankt voor het delen van je kennis met ons en de gezelligheid tijdens de studie.
    Familie, vrienden, geografen en bekenden ik wens jullie allemaal veel sterkte en hoop dat julllie vooral met veel mooie herrinneringen aan Jan terugdenken.

    Michelle - AMSTERDAM
    7 januari 2021

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie