Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Jaap van Zweden

07-10-194023-01-2021
   Dit is een algemene kennisgeving om u op de hoogte te brengen van dit verlies. U kunt dit bericht delen met andere bekenden. Naast informatie rondom het afscheid kunt u hier ook zelf reageren. Uw herinnering, reactie of condoleance wordt zeer op prijs gesteld.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • Voor Jelle en Faber
    reactie 17   |   niet OK
    Beste Jelle en Faber,

    Nog gecondoleerd met het overlijden met julli vader. Het moet voor julle een zware slag zijn om zo’n leuke vader te verliezen.
    Ik kende jullie vader vrij goed. Toen ik puber was (40 jaar geleden) kwam hij vaak met Chris logeren bij Oma de Klerk. Wij gingen vaak 1 tegen 1 voetballen – paaltjes voetbal. Als hij dan eens een keer verloren had, zei hij dat zijn zoon - Jelle - later revanche zou nemen.
    Daar is het helaas nooit van gekomen, maar het was grappig dat hij het zo stelde.

    Ook herinner ik mij zijn uitgeproken meningen. Het grootste tuig in de wereld waren in zijn ogen......havisten. Met deze categrie leerlingen zou het in zijn ogen - 40 jaar geleden - nooit meer goed komen.

    Nadat jullie ouders gescheiden waren heb ik hem eigenlijk nooit meer gezien, maar ik bewaar goede herinneringen over de tijd vroeger.

    Groeten,

    David de Klerk

    David - Amsterdam
    6 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • Herinneringen aan een oud-collega
    reactie 16   |   niet OK
    "maar we zouden niet vergeten dat we hebben gelachen, gelachen hebben (...). Deze dichtregels van Bert Schierbeek schieten mij te binnen als ik terugdenk aan mijn oud-collega Jaap. Ik was 27 toen ik in 1988 in de toen nog kleine sectie Nederlands op het Alkwin Kollege kwam en Jaap was "al" 48 en in mijn ogen zeer ervaren en belezen. Ik zou nog veel van hem leren.
    In de wekelijkse sectievergadering werd er veel overlegd (nadat er ook al telefonisch beraadslaagd was) en vooral veel gepraat en gelachen. Jaap filosofeerde o.a. over het verschijnsel van het laatste koekje dat niemand ooit schijnt te durven nemen. Het onderwerp zou ooit tot een dissertatie leiden, beloofde hij. Gelukkig bleef het bij interessante artikelen over o.a. Marga Minco's Het bittere kruid. De nazit na de mondelingen werd opgeleukt door de smakelijke anekdotes van meesterverteller Jaap. "Mijn les is geslaagd als er Nederlands wordt gesproken" is een typerende uitspraak van Jaap die een oud-collega mij afgelopen week in herinnering bracht.
    De sectie werd groter, wisselde van samenstelling, het AK groeide, het onderwijs veranderde en Jaap bleef dapper doorgaan tot aan zijn pensioen. Een constante factor, iemand die steevast te laat kwam voor de personeelsfoto...;) Hij ging na zijn vertrek niet achter de geraniums zitten (ook al had de sectie hem nog zo symbolisch een geranium geschonken bij zijn afscheid).
    Ik denk terug aan een hardwerkende, bevlogen, erudiete, grappige maar ook soms koppige en wat norse collega, met wie ik lang prettig samengewerkt heb. Ik wens Wilma en de kinderen veel sterkte toe bij het dragen van het verlies van Jaap.
    Hester Thasing

    Hester - Uithoorn
    2 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • foto
    reactie 15   |   niet OK
    Dank voor de foto van Jaap die via Hans Geels van het Alkwin binnenkwam.
    Hij is de vriendelijk glimlachende mens.
    Via Ad van der Made heb ik zijn Werdegang kunnen volgen.
    Dank voor zijn Zijn.

    Jan v.d. Driesschen en Janine

    Jan - huissen
    1 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • Voor Jelle en Faber van Zweden
    reactie 14   |   niet OK
    Beste Jelle en Faber,
    Gecondoleerd met het overleden van jullie vader. Ik ben een goede vriendin van jjullie moeder, al vanaf de jaren zestig. Ik heb jullie vroeger als kleine jongens regelmatige gezien, ook jouw vader en moeder kwamen bij ons in Hilversum. Jouw vader was een zeer levenslustig iemand en kon smakelijk vertellen. Ook de droevige jaren met Christien heb ik meegemaakt. Ik heb de streaming afscheidsdienst meegekeken. Het was een mooie dienst met goede sprekers en passende muziek.Vooral jij, Jelle sprak uit je hart. Je hebt je voorgenomen om net als jouw papa een leuke vader te zijn. Dat lukt vast, zo te horen van Christien, ik zie regelmatig foto’s en filmpjes van Luna en Flore. Jullie hebben prachtige kleinkinderen. Het leek even dat jij er niet bij kon zijn, Faber. Gelukkig was je er wel bij. Goed dat Jaap en jij tot op het laatst contact hebben gehad. Het zal moeilijk zijn om hem nooit meer te zien, vooral omdat jullie wel weer meer contact hadden de laatste jaren. . Nu is Christien, de zorgzame moeder en oma, er voor jullie. Jullie kunnen met haar samen de goede herinneringen aan Jaap met haar delen.
    Ik wens jullie sterkte de komende tijd en daarna.
    Met hartelijke groet,
    Cora Hoorn. ( hoornverkuyl@hetnet.nl)

    Cora - De Wijk
    1 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • reactie 13
    Adriaan van der Want

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Adriaan van der - Gouda

    31 januari 2021

   • Dag Jaap
    reactie 12   |   niet OK
    Ik herinner mij Jaap als collega op het Alkwin Kollege.
    Ik vond Jaap altijd een "echte" neerlandicus.
    In zijn houding, maar ook in zijn praten.
    Hij wist veel, heel veel, van literatuur en kon daar ook lang over praten.
    Het was in mijn ogen een rustige man met een behoorlijke dosis humor.
    Wat absoluut typerend voor Jaap was, is zijn prachtige handschrift.
    Dat haalde je overal tussen uit en was ik stiekem een beetje jaloers op.
    Beste familie, ik wens jullie heel veel sterkte om het verlies van Jaap te dragen.
    Olga Maas

    Olga - Uithoorn
    31 januari 2021

    Deel deze pagina:

   • Veel sterkte
    reactie 11   |   niet OK
    Lieve familie van Jaap,
    Veel sterkte gewenst. En lieve Wilma, ik wens jou ook veel sterkte en geef je en grote knuffel.
    Jaap ken ik van jouw verhalen, Wilma. Als collega hebben we intensief samen gewerkt, en zo heb ik Jaap als partner van jou Wilma, ook een klein beetje leren kennen. Een lieve en ook wijze en muzikale man. Veel liefs, Geerke van Sprundel

    Geerke - Utrecht
    30 januari 2021

    Deel deze pagina:

   • Jaap
    reactie 10   |   niet OK
    Mijnheertje Peertje Japio noemde Jaap zichzelf. Hij is de jongste broer van mijn vader, en mijn eerste herinneringen zijn uit de tijd dat Jaap studeerde en woonde in Amsterdam. Op het Minervaplein, waar ik toen met mijn ouders en zus Corien woonden, kwam hij op visite. Ik was jong en wat onbesuisd, maar dat vond Jaap geen probleem. Ik zat bij hem op schoot, en trok aan zijn wat rossige bakkebaarden en baardje. De grap was dat we deden alsof ik zijn baardharen langer kon maken, want het haar zat gewoon al klaar in zijn wangen. Ik mocht het helpen eruit te halen. Wat later herinner ik me dat we op zijn kamer waren terwijl hij weg was. Misschien zorgden mijn ouders voor zijn planten of iets, maar dat weet ik niet meer. Corien en ik kwamen op het idee om overal briefjes voor hem neer te leggen, zodat hij overal grappige tekstjes vond op onverwachte plekken. Hij was een oom bij wie je grapjes kon uithalen en die daar zelf graag aan meedeed. Met een schoolvriendin heb ik een dagje met Jaap gezeild en ook met ons gezin hebben we al zeilend tijd op het water doorgebracht. Er was wat weinig wind, en Jaap en ik hebben heel hard in de zeilen geblazen. Helaas zonder resultaat. Hij legde later uit waarom dit blazen van ons in de boot geen enkel effect had. En wat aten we veel die dag. Ik weet nog goed wat Jaap's bijdrage was aan de 75e verjaardag van zijn moeder, mijn oma. Het was een lied dat me bijblijft, ook al is het decennia geleden, het lied zat gewoon goed in elkaar. Jaap zat vol leven, betrokkenheid en humor. Dank aan jou, Jaap. En alle goeds en liefs voor Wilma, Jelle en familie en Faber.

    Hanneke - Gouda
    30 januari 2021

    Deel deze pagina:

   • Een stukje Jaap
    reactie 9   |   niet OK
    Zesentwintig jaar heb ik met Jaap in de sectie Nederlands van het Alkwin Kollege opgetrokken. Jaap was een verhalenman, iemand die naast serieuze gesprekken het ook heerlijk vond oeverloos te ouwehoeren en redeneringen tot in het absurde door te voeren. Dan zat ik samen met Ad Wouters te hinniken van de lach om een door Jaap geïntroduceerd plan een hele taalpolitieafdeling met overvalwagens op te tuigen om het taalverval op het Alkwin Kollege een kopje kleiner te maken. Of Jaap begon een uitgebreide verhandeling over de verhouding baas-hond waarbij bijbelse verwijzingen niet ontbraken.
    Er was ook een Jaap die heel koppig kon vasthouden aan opvattingen en niet makkelijk was te overtuigen van het tegendeel. Dan verscheen er een norse trek om zijn mond en uiteindelijk bleef hij stuurs zwijgen.
    Hij was een volhouder! Dat was goed zichtbaar op sportgebied en bij zijn beoefening van muziek. Ík hoor hem nog vertellen over hoe fanatiek hij zijn pianolessen oefende : "Nee, ik wil niet afgaan, maar ik moet wel uitkijken dat ik niet zo hard oefen, dat mijn vingers alleen nog maar gekromd blijven staan. " En vooral benadrukken dat hij maar een beperkte pianist was.
    Als literatuurliefhebber kon hij op mondelingen blijven praten over lievelingsschrijvers als Marga Minco - hij schreef een prachtig artikel over Het bittere kruid- , Nescio, Bordewijk en Reve. Hij had wel iets van Japie, de hoofdpersoon uit De uitvreter van Nescio, die eindeloos kon filosoferen over het water dat almaar naar het westen stroomde , die de stilte van de natuur opzocht en dan maar wat zat te staren.
    En tot slot moet mij nog van het hart, dat ik jaloers was op zijn mooie handschrift. Dat zou vastgelegd moeten worden in een nieuw lettertype voor de computer, de Van Zweden letter.
    Ik wens Jelle, Faber, Wilma en andere familieleden veel sterkte!
    Carel Nieber

    Carel - Uithoorn
    29 januari 2021

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 8   |   niet OK
    Beste Jelle en Faber, beste andere familieleden,
    Ik herinner Jaap als collega op het Alkwin. Een gezellige man met vooral veel humor en ook relativeringsvermogen. Maar ook als een gedreven iemand als het bijvoorbeeld over literatuur ging. een echte neerlandicus.
    Ik wil jullie veel sterkte toewensen bij het afscheid van jullie vader, opa en echtgenote. Heel veel liefs,

    Wim Bax

    Wim - Uithoorn
    29 januari 2021

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.