Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Henk Dijkstra

03-03-194615-12-2023
   Dit is een algemene kennisgeving om u op de hoogte te brengen van dit verlies. U kunt dit bericht delen met andere bekenden. Naast informatie rondom het afscheid kunt u hier ook zelf reageren. Uw herinnering, reactie of condoleance wordt zeer op prijs gesteld.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • Mijn herinnering aan Henk
    reactie 16   |   niet OK
    Henk heb ik leren kennen tijdens mijn studietijd in Utrecht. Waarschijnlijk heb ik hem leren kennen op de veterinaire faculteit waar ik soms op de paarden mocht rijden. Ook mijn liefde voor de blues bracht ons samen.
    Gedurende zijn hele leven tot vlak voor zijn overlijden hadden wij contact. Hij kwam mij geregeld opzoeken in Amsterdam en ik bezocht hem in het zuiden. Ook heb ik nog een zeiltochtje gemaakt met hem in zijn laatste zeilbootje.
    Hij was, zoals iedereen hem beschrijft, een bijzonder mens die zich niet liet tegenhouden als hij iets wilde.
    Een lieve, trouwe en betrouwbare vriend, gezellig en grappig. Het was altijd leuk om bij hem te zijn.
    Hij wilde begin december nog naar Amsterdam komen, maar toen zond hij mij op 6 december een foto van zijn gebroken heup en schreef dat hij de volgende dag geholpen zou worden. Op mijn whatsapp ven 8 december kreeg ik geen antwoord. Maar je denkt niet direct iets ernstigs.
    Vandaag kreeg ik bericht van Bob Bouwhuis dat hij is overleden. Dat was wel een schok. Het kwam totaal onverwacht gelet op zijn nog opgewekte bericht. Ik moest wel een traantje laten en ik zal hem erg missen.
    Lieske Laurijssens
    L


    Lieske - Amsterdam
    30 december 2023

    Deel deze pagina:

   • uitvaartrede
    reactie 15   |   niet OK
    Uitvaartrede Hendrik Jan Dijkstra, 22 december 14:00 uur “Natuurbegraafplaats Weverslo”.

    Loes, Herman, Jolanda, Bert, Eric en Bob, Christa, vrienden van vriendengroep ``De Var``, overige familie, vrienden, buren en bekenden van Hendrik Jan Dijkstra, zoals jullie hem noemen Henk, ik heet jullie namens de naaste familie van Henk hartelijk welkom. We zijn hier samengekomen om stil te staan bij het onverwachte heengaan van Henk door te luisteren naar toespraken. Van vriendin Christa, vriend Bene en op verzoek van de familie van mij.

    Na de toespraken zal een klein deel van de hier aanwezigen Henk begeleiden naar zijn laatste rustplaats, hier op de “Natuurbegraafplaats Weverslo”. Er zijn namelijk niet meer dan twintig mensen toegestaan rondom het graf en daar moeten wij ons aan houden. Zijn vrienden en Eric en Bob zullen de huifkar met Henk´s lichaam naar zijn graf begeleiden en zijn zes beste vrienden zullen zijn lichaam aan de aarde toevertrouwen, net zoals zij dit in 2015 voor Kirsti hebben gedaan.

    Op verzoek van zus Loes en broer Eric en hun naasten neem ik namens hen het woord.

    Mijn naam is Marga Mol en ik ben spreker bij uitvaarten.

    Henk had zich voorgenomen om heel oud te gaan worden, had het tegen zijn naasten over zesennegentig, ja zelfs honderd en een jaren…. Het werden er zevenenzeventig…..

    Henk is begin december thuis ongelukkig ten val gekomen, waardoor hij zijn heup heeft gebroken. Zijn conditie was niet goed genoeg om gezond en wel van de operatie, die noodzakelijk was, te herstellen. Hij kreeg nog in het ziekenhuis een herseninfarct, raakte in coma en is ten gevolge hiervan een week geleden, op 15 december, in het ziekenhuis in Helmond overleden, voor de naasten heel onverwacht en verdrietig.

    Nog geen jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, op 3 maart 1946, werd Henk als jongste van drie kinderen, na Loes en Jan, geboren in Doorn; in een gezin wat zus Loes als een harmonieus en gelovig gezin beschrijft. Net als velen kort na oorlogstijd meemaakten, het waren de jaren eind veertig/begin vijftig van zuinigheid en vlijt, opbouwen, was niet alles mogelijk, maar wat kon in het gezin, werd mogelijk gemaakt. Tot het moment, waarop Henk’s vader het gezin in 1953 verliet. Het zette hun wereld op z’n kop, in een tijd waarin echtscheidingen uitzonderlijk waren. Henk was toen zes en de scheiding van zijn ouders heeft sporen bij hem achtergelaten in zijn verdere leven. Loes, ruim acht jaar ouder dan Henk, trok veel op met haar jongere broertje, ook om haar moeder te ontlasten. Zij vertelt hierover dat Henk zijn jeugd en jonge jaren anders heeft beleefd dan zij: in haar beleving kon Henk minder ervaren dan zij dat er ook na het vertrek van vader uit het gezin nog veel mogelijk en de moeite waard was. Hij beleefde minder plezier aan zijn jonge jaren. Henk voelde zeker verwantschap met zijn familieleden, maar hij bouwde in zijn tiener- en twintiger jaren een intensievere en diepere relatie op met zijn vrienden, hoewel hij naast een bezoek zo nu en dan ook heel regelmatig app-contact had met zus Loes en haar Herman en broer Eric en zwager Bob, wat varieerde van GWO (gezond weer op) en VUDV (vroeg uit de veren) tot, daags voor zijn val, het delen van een rouwadvertentie waarin de achternaam “Dijkstra” vermeld stond. Henk was zeer alert op familie-advertenties en berichten over “Dijkstra’s”; de vraag was dan of dit iemand was die wellicht verwantschap met zijn familie had. Nu staat zijn eigen naam Dijkstra op een rouwkaart….

    Marga - Rotterdam
    29 december 2023

    Deel deze pagina:

   • uitvaartrede 2
    reactie 14   |   niet OK
    Henk trok na het afronden van de HBS, waar hij ook een aantal een leven lang durende vriendschappen aan overhield, naar Utrecht om diergeneeskunde te gaan studeren. In Utrecht woonde hij samen met andere studenten op de tiende etage van een flat aan de Ina Boudier Bakkerlaan, in de volksmond IBB. Er ontstonden begin jaren zeventig hechte vriendschappen met zijn medebewoners. Rond 1974 druppelde de een na de ander de etage uit, de wijde wereld in, maar niet

    voordat men met elkaar de afspraak had gemaakt bevriend met elkaar te blijven en elkaar tenminste twee keer per jaar te zien: zo werd in of rond 1974 de vriendengroep “De VAR” geboren. Henk voelde zich in “De Var” altijd thuis en bezocht zijn leven lang heel trouw de bijeenkomsten. Zijn vrienden van “De Var” zijn hem zo dierbaar, dat hij geen verjaardag of bijzonder moment oversloeg en altijd even telefonisch feliciteerde, op bezoek ging of anderszins zijn belangstelling liet blijken. Bij het overlijden van zijn Kirsti heeft Henk aan zijn vrienden gevraagd om de kist met haar lichaam naar haar graf, ook op deze Natuurbegraafplaats, te dragen. Zijn vrienden hebben dit met liefde voor Kirsti en hem gedaan en bewijzen nu hemzelf deze laatste eer.

    Kirsti……Tijdens een vakantie in een blauwe Fiat 500 met goede vriend Paul in Finland leerde Henk zijn Kirsti kennen. Kirsti Merilainen en Henk zijn veertig jaar getrouwd geweest, van juni 1975 tot haar overlijden ruim acht jaar geleden in 2015. Hun huwelijk heeft plaatsgevonden in Henk’s geliefde Finland. Zus Loes, broer Jan en een aantal vrienden uit Nederland waren erbij.

    Ook Kirsti’s familie en hun vrienden in Finland, onder wie een oud-klasgenootje van Kirsti, rouwen met ons mee, bij het heengaan van Henk, in gedachten met ons mee in Finland.

    Heel verdrietig bleef Henk na Kirsti´s overlijden achter: Kirsti was een bron van gezelligheid, maakte het altijd fijn thuis, in Stiphout, later jarenlang in Helmond, waar zij vele jaren hebben gewoond en een goed contact met hun buren, zoals Franca en Marianne en Francois, onderhielden. Henk hield van water en van op het water zijn. In zijn dagelijks leven was Kirsti zijn “eerste stuurvrouw”: zij was praktisch en doortastend van aard en regelde de meeste zaken in hun beider leven

    Marga - Rotterdam
    29 december 2023

    Deel deze pagina:

   • Uitvaartrede 3
    reactie 13   |   niet OK
    Henk werkte na zijn studie diergeneeskunde niet als veearts, maar werkte bij de Veterinaire

    Inspectiedienst als keurmeester bij vleesbedrijven. In zijn werk wordt hij omschreven als een man die heel consequent en recht door zee was, streng, mensen op zaken aansprak, maar ook samen met hen op een positieve en helpende manier naar oplossingen zocht.

    Henk was een man die het vermogen had om zijn dromen na te jagen en vaak ook waar te maken, een avonturier, die verder keek dan zijn grenzen. Het bracht hem onder andere in Finland, in Indonesië, maar ook zeilend op de Nederlandse wateren. Zo kocht hij een aantal jaren geleden weer een zeilboot omdat hij naar het water verlangde. De boot verkocht hij weer, omdat hij merkte dat je toch in heel goede conditie moet zijn op zo’n boot….

    Eric, Henk’s bijna twintig jaar jongere halfbroer, leerde Henk door de omstandigheden pas echt kennen na het overlijden van hun broer Jan, zo’n vijfentwintig jaar geleden. Eerder, tijdens een bijeenkomst bij de notaris bij het heengaan van hun beider vader schrok Eric van de uiterlijke gelijkenis tussen Henk en zijn vader, beiden ook vol humor. Eric en Bob hebben altijd erg genoten van hun gelukkig nog vele jaren contact met Kirsti en Henk: `Kirsti bracht gezelligheid in Henk’s en ons leven en kon heerlijk koken, wat tot feestelijke etentjes leidde.`

    Ook na het overlijden van Kirsti bleef het contact met Henk goed.

    Henk mocht de afgelopen jaren gelukkig weer genieten van een warme vriendschap met Christa en kreeg er haar familie bij: zij raakten zeer gesteld op Henk. Het deed Henk goed en gaf zijn familie een gerust gevoel: Henk heeft het weer goed. Daarom geef ik nu graag het woord aan Christa, zodat zij u kan vertellen over haar jaren met Henk.

    Marga - Rotterdam
    29 december 2023

    Deel deze pagina:

   • De uitvaartrede (gedicht van Gerrit Achterberg)
    reactie 12   |   niet OK
    Aan het roer dien avond stond het hart

    en scheepte maan en bosschen in zich in

    en zeilend over spiegeling

    van al wat het geleden had

    voer het met wind en schemering

    om boeg en tuig voorbij de laatste stad.

    Marga - Rotterdam
    29 december 2023

    Deel deze pagina:

   • Warme herinneringen aan gezelligheid
    reactie 11   |   niet OK
    Ons contact kwam tot stand toen Henk bezig was met een stamboomonderzoek naar de familie Meriläinen. Wat resulteerde was een warme vriendschap met Henk en Kirsti op basis van onze Nederlands-Finse overeenkomsten. Een vriendschap met vreugde en Brabants Bourgondisch taferelen.
    Wij wensen de nabestaanden en allen die dierbare herinneringen aan Henk bewaren veel sterkte toe.

    Anna-Mari Vermeulen-Meriläinen
    Arjan Vermeulen
    Elina Vermeulen

    Anna-Mari, Arjan en Elina - Voorburg
    21 december 2023

    Deel deze pagina:

   • This is the saddest news that could come
    reactie 10   |   niet OK

    This is the saddest news that could come. But I am very grateful that you sent it to me.
    Henk was very dear, and gave me some of the best memories of my life. In spring 2012, Henk & Kirsti took me & my husband on a grand tour of Netherlands, where my ancestors lived before 1912.


    Laura - Iowa
    21 december 2023

    Deel deze pagina:

   • This is the saddest news that could come
    reactie 9   |   niet OK

    Henk was very dear, and gave me some of the best memories of my life. In spring 2012, Henk & Kirsti took me & my husband on a grand tour of Netherlands, where my ancestors lived before 1912.

    Laura - Iowa
    21 december 2023

    Deel deze pagina:

   • Henk in een paar woorden te typeren. Hierna zal ik dit proberen.
    reactie 8   |   niet OK

    Ik heb Henk leren kennen begin zeventiger jaren op de studentenflat aan de Ina Boudier Bakkerlaan in Utrecht. Henk genoot ervan als de vrienden van de etage reuring maakten. Hij was een stille genieter die hierbij niet voorop liep. Als het bier volop vloeide was Henk er als de kippen bij en scandeerde dan te pas en te onpas: “Jongens ik heb hem om”.
    Later was Henk zeer attent bij verjaardagen en feestelijke gebeurtenissen doordat hij iedereen altijd telefonisch feliciteerde. Henk voelde zich in onze vriendengroep “De VAR” altijd erg thuis en sloeg nooit een bijeenkomst over.
    Bij het overlijden van Kirsti heeft Henk ons daarom gevraagd om de kist met het lichaam van haar, naar het graf te dragen. Dat hebben we met liefde gedaan.
    Met vriendelijke groeten,
    Serge van Dijk

    Serge - V.A.R.
    20 december 2023

    Deel deze pagina:

   • Ik kan nog veel meer vertellen Het is erg moeilijk om het in enkele zinnen te doen
    reactie 7   |   niet OK
    Als ik Henk ergens om bewonderde was het wel om zijn vermogen zijn dromen waar te maken
    Een aantal jaren geleden opperde Henk het idee dat ij een zeilboot wilde kopen wat hij ook prompt deed
    Het gaf hem het gevoel weer jong te zijn en zoals in zijn jonge jaren weer over de golven te zeilen
    Helaas kwam hij er al gauw achter dat er flink gelopen moest worden op zo'n boot en dat zijn conditie het niet toeliet
    Hij verkocht zijn boot weerHenk zei altijd dat hij 96 jaar wou worden
    Hij hield van gezelligheid
    Mensen uitnodigen op de thee of om samen te lunchen
    Ook de gesprekken in de zomer gezeten op het muurtje tussen ons in waren hilarisch en erg leuk
    Ik zal je oprechte bezorgdheid missen
    Je hield in de gaten of de rolluiken bij mij dicht bleven
    Als dit zo was na 12 uur ging prompt de telefoon met de vraag of alles goed was en ik niet hier of daar op de grond lag
    We hebben in al die jaren nooit woorden of ruzie gehad
    Je was altijd oprecht en recht door zee
    Een bizonder mens totaal jezelf eigenwijs totaal geen concessie doen aan wie en wat dan ook
    Ontzettend aardig meelevend en dankbaar als iemand iets voor je deed
    Vaarwel Henk rust in vrede
    Ik zal je missen je exbuurvrouw Franca

    Franka - Helmond
    20 december 2023

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.