Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Hans Kosterman

13-05-194518-06-2015
   Braak-muzikant Hans Kosterman overleden: “Hij zette zich altijd in voor mensen die het minder hadden”
   NIEUWS 19 JUN 15:35 2015 · REDACTIE

   Bron: YouTube
   Oud-Buma bestuurslid Hans Kosterman is gisteren op 70-jarige leeftijd overleden. Kosterman was onder andere bekend van de Utrechtse band Braak en is de vader van de bekende Utrechtse rapper Steen (Stijn Kosterman).
   “Hans was een behulpzaam en liefdevol persoon, die zich altijd inzette voor de mensen die het minder hadden”, vertelt Henk Westbroek, een goede vriend van Hans Kosterman. Medio 2013 kreeg Kosterman een hersenbloeding waardoor hij veel van zijn werkzaamheden voor Buma moest neerleggen en werd opgenomen in een verzorgingstehuis.
   Band Braak
   Hans Kosterman was onderdeel van de Utrechtse band Braak. Deze band viel vooral op door zijn maatschappijkritische teksten, ze maakte het leven niet mooier dan dat het was. Braak kreeg in 1980 landelijke bekendheid met het album ‘Suite voor een Hypochonder’. In 1984 ging de band uit elkaar.
   Kosterman’s liefde voor muziek gecombineerd met zijn rechtenstudie, zorgde ervoor dat hij de auteursrechtenwereld inrolde. Ook hier bleef hij zich inzetten voor muzikanten die het financieel moeilijk hadden. “Hans heeft voor mij alle wurgaspecten uit mijn contract gehaald, helemaal voor niets. Omdat hij er verstand van had en mij wilde helpen”, vertelt Henk Westbroek. Kosterman gaf niets om geld. Zijn baan bij Buma bracht hem in een positie waarin hij mensen kon helpen.
   Kosterman’s zoon, rapper Steen, maakte onlangs een documentaire. Daarin is onder andere Kosterman vastgelegd in de periode na zijn hersenbloeding.

   Bekijk hier de documentaire over de beruchte Utrechtse rapper Steen
   De Utrechtse rapper Steen, die veel mensen kennen vanwege zijn harde en agressieve rapteksten waar regelmatig drugs en seksualiteit in voorkomen, heeft een eigen documentai...   Buma-coryfee Hans Kosterman overleden
   Kosterman was zanger Braak en jarenlang juryvoorzitter Pop Prijs
   Atze de Vrieze 18 juni 2015
   deel / embed

   Hans Kosterman
   © .
   Buma-coryfee Hans Kosterman is overleden. Dat bevestigt Koert Ligtermoet, die nauw betrokken was bij Kosterman, aan 3voor12. Ex-muzikant Hans Kosterman was naast Buma-bestuurslid jarenlang juryvoorzitter van de Pop Prijs. Medio 2013 werd hij getroffen door een zware hersenbloeding, waarna hij al zijn werkzaamheden neer moest leggen. Diverse mensen uit zijn omgeving staan op Twitter stil bij zijn overlijden, waaronder Buma/Stemra bestuurslid Henk Westbroek, Erwin Angad-Gaur van artiestenvakbond Ntb en ADE-directeur Richard Zijlma.

   Het was een sombere tijd, toen de Utrechtse groep Braak werd opgericht, en de bandleden waren al helemaal niet van plan het allemaal mooier voor te stellen dan het was. De groep rond Hans Kosterman ontstond in 1978 en viel op door de felle, maatschappijkritische teksten. In linkse kringen oogst de band bewondering met onder andere Suite Voor Een Hypochonder, maar als de Nederlandstalige pop begin jaren tachtig ineens de ene na de andere hit oplevert, blijft Braak met lege handen achter. Wel scoort Andre Hazes niet al te lang na het uit elkaar vallen van Braak een hit met hun nummer Donker Om Je Heen. In 2005 beleeft de band een reünie.

   Braak gaat dus niet de boeken in als de meest succesvolle band uit de popgeschiedenis, maar Hans Kosterman ontwikkelde zich tot een prominente stem in de auteursrechtenwereld. Jarenlang is hij juryvoorzitter van de Pop Prijs, de belangrijke prijs die elk jaar uitgereikt wordt op Noorderslag. Als juryvoorzitter kent niemand de beruchte bierdouche zo goed als hij. Maar Kosterman vervulde meer dan ceremoniële functies. Hij was vanaf 1990 als jurist verbonden aan kunstenaarsbond FNV KIEM, en vervulde bestuursfuncties bij Sena, NORMA, Buma/Stemra, PALM en Stichting de Thuiskopie. Als bestuurslid bij Buma/Stemra liet hij de laatste jaren veel van zich horen. Zo gaf hij in 2011 samen met pop-collega Henk Westbroek een geruchtmakend interview in de Volkskrant, waarin ze de noodklok luiden over het gebrek aan transparantie en de vriendjespolitiek binnen Buma/Stemra.

   Hans Kosterman was ook de vader van rapper Steen, een artiest die de laatste jaren opviel met zijn bikkelharde teksten. Onlangs nog verscheen een documentaire over Steen, waarin ook vader Hans Kosterman geïnterviewd wordt.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • reactie 25
    Marc

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Marc - Amsterdam

    16 maart 2022

   • reactie 24
    Dries

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Dries - Harderwijk

    11 juli 2015

   • 2015
    Vier musketiers
    reactie 23   |   niet OK
    In een ver verleden met zijn vieren in de 2 cv van Teun met Herman,Hans en Rob naar Zuid Frankrijk en Italië.Wild kamperen in Finale Ligure,toiletteren in de jeugdherberg, 's avonds zingen en spelen in Alassio ,op straat ,Beatleliedjes.
    Out of sight,but not out of mind ,via Teun en de media op de hoogte van je carrière ."recentelijk" een gesprekje bij AH over je nieuwe plannen.
    Terug van vakantie en dan het schokkende bericht: Hans is dood!
    Geen verrassing,maar toch.Altijd in mijn gedachten, Hans.
    Schrijf mooie liedjes daarboven !
    Rob Pelle


    Rob - Utrecht
    8 juli 2015

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 22   |   niet OK
    Hans - muzikant die zich inzette voor ons, muzikanten.
    Bertus Borgers

    Bertus - Veldhoven
    1 juli 2015

    Deel deze pagina:

   • 2015
    Dag Hans
    reactie 21   |   niet OK
    Onze mooie discussies zal ik missen. Wat we deelden, de passie voor muziek, zal ik missen. Je kennis zal ik missen. Wat voor altijd blijft zijn de mooie herinneringen aan een vriendelijke, warme persoonlijkheid.
    Dag Hans.

    Peter - Ridderkerk
    24 juni 2015

    Deel deze pagina:

   • 2015
    Jackson Browne... The Dancer... sharing some lines with you..
    reactie 20   |   niet OK

    Was at Jackson Browne's concert in HMH June 22nd... and share a some lines from The Dancer:

    'I don't know what happens when people die, can't seem to grasp it as hard as I trie.....'

    https://www.youtube.com/watch?v=C4OcBmqUi-A


    For Hans and Nicola ... from Frans


    Frans - Haarlem
    23 juni 2015

    Deel deze pagina:

   • voor Hans en Nicola
    reactie 19   |   niet OK
    Er is een Utrechter doodgegaan.

    marcel - Utrecht
    23 juni 2015

    Deel deze pagina:

   • 2015
    Dank je wel Hans!
    reactie 18   |   niet OK
    Hans, het was fijn je te hebben mogen kennen en samen met jou de aanzet te hebben gegeven tot grote veranderingen bij o.a. Buma/Stemra.
    Jouw rol daar zal niet vergeten worden, en ik ben er van overtuigd dat je naam veelvuldig in die B/S geschiedenis zal opduiken en klinken. Respect voor jouw tomeloze energie en inzet om (muziek) auteurs te helpen en beschermen. Dank en heel veel sterkte aan de familie met dit verlies.

    Johan - Utrecht
    23 juni 2015

    Deel deze pagina:

   • 2015
    Dag Hans, bedankt!
    reactie 17   |   niet OK
    Tot ons verdriet moesten wij reeds in 2013, en nu echt, afscheid nemen van Hans. Hij was betrokken bij de oprichting van Stichting Seniorentelevisie en gedurende twee jaar voorzitter van het bestuur. Helaas heeft hij zijn werk voor STV abrupt moeten beëindigen. Hans droeg de stichting een warm hart toe en wilde met zijn kennis en ervaring, samen met ons, iets betekenen voor de zorgafhankelijke ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen. Het plezier en effect van muziek en beeld waren hem maar al te bekend. De herinnering aan een bijzonder, creatief en bevlogen mens blijft. Dag Hans, bedankt!
    Wij wensen Nicola en iedereen die van hem hield, veel sterkte toe.
    Ingrid van der Horst, Stichting Seniorentelevisie

    Ingrid - Baarn
    23 juni 2015

    Deel deze pagina:

   • reactie 16
    Jeroen

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Jeroen - Utrecht

    23 juni 2015

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.