Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Han (Johannes Hendrikus) Urbanus

22-06-192705-02-2021
   Helaas is vorige week op 93-jarige leeftijd Han Urbanus overleden. Één van Nederlands grootste honkballers, een pionier, een legende en vooral een man die altijd voor iedereen klaarstond om je te helpen een betere honkballer te worden.

   Meerdere generaties leerden honkballen volgens de theorieën die door Han Urbanus in Nederland geïntroduceerd werden. Heb jij een mooie herinnering aan Han of een bericht dat je achter wilt laten? Gebruik dan dit condoleanceregister.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • Een honkbalambassadeur is niet meer
    reactie 10   |   niet OK
    Met het overlijden van Han Urbanus is de honkbalwereld een flinke dreun toegebracht. Wij moesten afscheid nemen van iemand die een groot stempel heeft gedrukt op de ontwikkeling van de sport in ons land. Gelukkig is zijn erfenis overeind gebleven en dat geeft voldoening. Die erfenis bleek wel uit de tv-uitzending van 'Andere Tijden Sport', die onlangs opnieuw werd uitgezonden.

    Han heeft ook voor mij persoonlijk veel betekend. Als voormalig clubgenoot (OVVO en Amstel Tijgers) en als teamgenoot (softbalploeg van de Tijgers, samen met mijn familielid Jan Bruning). Als hij niet destijds een aantal jaren elke vrijdag na het werk op mijn kantoor in Amsterdam was gekomen om kopij op te halen van mijn bijdrage voor het honkbal en softbalgedeelte van het clubblad van OVVO, was ik nooit ontdekt door de sportredactie van het Dagblad De Tijd. Dat moet zo in de jaren 1968/1969 zijn geweest.

    Het gestencilde clubblad werd toen ook, op mijn advies overigens, naar de redacties van alle nieuwsmedia gestuurd. Voor de redactie van De Tijd, die grootse vernieuwende plannen had om de beste sportkrant van Nederland te worden, reden om mij te vragen als honkbalmedewerker. Het was een voorrecht om met Maarten de Vos, chef sport, Kees Jansma, Harry Vermeegen, Mart Smeets, Frits Suèr, Joop Holthausen, Bert Nederlof en vele anderen te kunnen samenwerken. Ik heb daar veel geleerd.

    Ik heb als freelancer in totaal 35 jaar kunnen opereren in de honkbal en softbalwereld. Onder meer 6 jaar bij De Tijd, 16 jaar bij NRC Handelsblad, 12 jaar bij NOS-radio en 17 jaar als hoofdredacteur van Inside. Een voorrecht die bij Han is begonnen.

    Dat neemt niet weg, dat ik in die lange periode vaak in de clinch lag met hem. Hij was, net als zijn broer Charles Urbanus senior, onhandig met journalisten. Veel zaken bevielen mij voor geen meter en dat botste. Dat is een onderdeel van het journalistieke vak. Maar dat wast met alle water van de zee niet weg, dat Han Urbanus van grote betekenis is geweest voor onze sport. Een pleitbezorger in optima forma. Zijn necrologie, gemaakt voor Marco Stoovelaar, spreekt boekdelen. Toen ik begon was de honkbalsport een beoogde publiekssport. Razend populair als schoolsport en in de media. Nu is een en ander wel heel magertjes.
    Ik wens de KNBSB daarom een nieuwe ambassadeur als Han Urbanus toe.

    Joop Köhler

    Joop - Amsterdam
    20 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • Coach !!!!
    reactie 9   |   niet OK
    Voor het eerst bij de Selectie van OVVO bij Coach Han Urbanus en Aart Kruijs , ik noemde hem altijd Ome Han want wij hadden gemiddeld 40 Omes bij de Club. Veel geblesseerde werpers en Han moest de heuvel op hij had al 2 jaar niet meer op de Heuvel gestaan. Ikzelf in het linksveld, maar hoe ging ik Ome Han nou noemen ???? Stiekem ff gevraagd ; gewoon onder de wedstijd Han zeggen jongen. Na 6 innings was het voor mij weer Ome Han. Rust zacht Ome Han .

    bob - Naarden
    15 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • Respect
    reactie 8   |   niet OK
    Beste familie,
    Via deze wat onpersoonlijke manier (kan helaas niet anders) wensen wij u/jullie heel veel sterkte de komende tijd. Onze welgemeende condoleances!
    Een honkbal legende ging heen. Heel de honkbalwereld verliest een bevlogen en passievol, maar bovenal een geliefd man.
    In onze herinnering zal hij voortleven.
    Sportieve groet,
    Fam. F.K. van Groningen Schinkel

    Fred - 4133 CV Vianen
    14 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • Honk en Softbal vereniging Urbanus
    reactie 7   |   niet OK
    Namens de vereniging Urbanus welke zijn naam ontleend aan Han Urbanus wensen wij alle nabestaande sterkte in deze moeilijke tijd. Wij hebben Han de laatste keer ontmoet op ons 40-jarig bestaan en koesteren hier nog steeds herinneringen aan door de foto's welke een prominente plaats hebben in onze kantine.
    We zijn trots dat wij zijn naam mogen dragen en op deze manier de herinnering aan deze bijzondere man en grote honkbal legende levend kunnen houden.

    Namens alle leden van Honk en Softbal vereniging Urbanus

    Martin - Zwaag
    13 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • Gecondoleerd...
    reactie 6   |   niet OK

    Enorm veel sterkte
    met dit enorme verlies!

    Honkbalvereniging
    Portland Poema’s


    Portland - Rotterdam
    13 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 5   |   niet OK
    Han heeft zoveel betekend voor honkbal in Nederland. Een man met pure passie voor onze mooie sport. Bedankt Han! Sterkte aan alle nabestaanden. Rust zacht.

    Mark - Boxtel
    13 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • Dank Han!
    reactie 4   |   niet OK

    Dank Han voor alles wat u en uw familie heeft betekend voor onze vereniging. Lieve familie Urbanus, veel sterkte met dit grote verlies.
    Namens SC Badhoevedorp


    Lukas - Badhoevedorp
    12 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • honkbal werd baseball
    reactie 3   |   niet OK
    Groots en serieus sportman, die de aanzet gaf dat honkbal baseball werd, dankzij zijn stage in Amerika.
    Op de fiets naar de Kruislaan om OVVO te zien spelen met de hoofdrol voor Hannie. Inspirerend zijn beleving voor deze mooie sport die duidelijk werd overgebracht aan zijn zoon en kleinzoon,
    Na zijn actieve carriere kon hij genieten van de prestaties van zijn nazaten, ondanks treurig familieleed.
    De ontmoeting met zijn grote Italiaanse rivaal Glorioso was mooi omdat het wederzijds respect reflecteerde.
    Han dank wat je voor mijn geliefde sport hebt betekent en hoop met deze herinnering je niet te vergeten.
    Willem Broertjes

    Willem - AMSTERDAM
    12 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • Lieve familie Urbanus
    reactie 2   |   niet OK
    Beste familie Urbanus, gecondoleerd met het overlijden van vader, schoonvader en opa Han Urbanus. Wij hebben zeer vele fijne herinneringen aan hem en zijn vrouw en zullen voor altijd in onze gedachten zijn. Heel veel sterkte met dit enorme verlies. Getekend Arnoud, Nathaly, Mara en Luke Vonk (honk- en softbalvereniging SC Badhoevedorp)

    Arnoud - Badhoevedorp
    12 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • Han heeft zijn thuisplaat bereikt
    reactie 1   |   niet OK

    Veel dank aan deze grote man, hij heeft veel betekend voor het honkbal.


    Ger - Amsterdam
    12 februari 2021

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.