Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Frank Raphaël Cornelisse

07-05-196323-10-2022
   Uitgesproken door zijn broer Marc tijdens de uitvaartdienst op 1 november 2022

   Lieve Vincent, Amber en Pam
   Lieve ma, Robert & Ellen
   Lieve nichtjes en neef van Frank
   Lieve aanwezigen

   Wij zijn hier bij elkaar,
   om afscheid te nemen van Frank.
   En wat ons bindt, is het gemis van Frank.
   Iedereen op zijn eigen wijze.

   Mijn broer kon relativeren als de beste.
   Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.
   En dit was absoluut geen fatalisme.
   Want hij geloofde stellig in het creatieve vermogen van de mens.
   Dat liet echter onverlet dat hij ons regelmatig kon troosten met de woorden ‘Ach, het is wat het is’.
   Die woorden waren voor hem een geïnternaliseerde levenswijsheid.

   Frank was ook een man van extremen.
   Alles moest je volgens hem op z’n minst een keer meegemaakt hebben.
   Wat de meesten van ons in twee jaar ervaren, ervaarde hij in hooguit een jaar. Of het nou ging om werk, dieet, sporten of het drinken van een glaasje wijn. Hij deed alles frequenter, intensiever en vooral vol overgave. Ik denk aan zijn vele reizen voor DSM, de nachtelijke calls vanwege het tijdverschil met Amerika, zijn sapkuurtjes, zijn deelname aan een mudrace, zijn roei-apparaat in de zijkamer en het niet kunnen stoppen met drinken na de eerste fles rode wijn.

   Op de kaart zien we de stoere Frank in gevecht met de wind.
   Altijd opzoek naar de beste koers, ook in z’n persoonlijke leven.
   Frank was een grote sterke joviale man met een luide stem en een overtuigende lach. Zijn aanwezigheid vulde de gehele ruimte, maar in die man schuilde een klein hart, een hart van goud. Hij was begaan met zowel de wereldproblematiek, als met het lief en leed van de ander. Dat nam niet weg dat hij het moeilijk vond om met zijn eigen emoties om te gaan. Hij vond het moeilijk om deze toe te laten, laat staan om ze met anderen te delen. Zo schreef hij mij medio juli dit jaar: Ik heb - denk ik - een olifantenhuid gekregen. Ik bagatelliseer alles en verdoof mezelf met drank en werk.
   Dat wil ik veranderen.

   Naar aanleiding van mijn beschouwingen over ‘wat is een gelukkig leven?’, antwoordde hij kortgeleden met de woorden: Geluk moet je - denk ik - niet nastreven. Het is volgens mij niet ons voornaamste doel. De reis is belangrijker. En vooral de kunst om emoties toe te laten. Dat is nieuw voor mij. Ik heb dat nooit gekund en ik kom erachter dat het me nu opbreekt.
   Maar ach, ik ben pas 59.

   En ja hoor, Frank is hiermee voortvarend aan de slag gegaan. Hij meldde zich aan bij het Boswijk Instituut om daar gedurende negen weekenden aan te gaan werken. Uiteindelijk heeft hij er slechts één meegemaakt, maar hij was er heel positief over. Hij appte mij: Het was heel intens. Er werd veel gehuild, maar ook veel gelachen. Er kwamen veel emoties los en er werd veel geknuffeld. Het was een zeer bijzondere ervaring met inspirerende begeleiders. Knap hoe ze dat doen.
   Nog nooit zoveel gehuild, van opluchting.

   Hij zat midden in een transformatieproces dat erop gericht was om de verbinding met zijn eigen unieke zelf te verbeteren. Zo zei hij: Het gaat om het ontpellen, terug naar Frankje, om daarna weer te kunnen worden wie ik werkelijk ben.
   Daar geloof ik wel in.

   Frank was, naast het feit dat hij mijn broer is, ook mijn beste vriend. We appten bijna dagelijks met elkaar. Meestal over banale onderwerpen. Na mijn klacht over het vele werk om de woonkamer af te stoffen, tipte hij mij over de swiffer (waar hij laaiend enthousiast over was). En het kenteken van zijn nieuwe auto dat hij zo mooi vond: R-705-DJ. De R van Raphaël, 7-05 zijn geboortedatum en DJ (uitspraak: diejee) de naam van het konijn. En ons wedstrijdje over de kilo’s. Op de vrijdag voor zijn overlijden, appte hij me nog: Ik was vandaag onder de 102. Bijna 101 zelfs. En jij? Maar we spraken ook over een alternatief voor het kapitalisme, wetenschappelijke dilemma’s, de klimaatcrisis en onze dromen over de toekomst. We speelden met de gedachte om een familiehuis in de Ardennen te kopen, waarvan hij zei: Het is daar echt heel mooi en het is ook lekker dichtbij; een goede plek dus om daar na m’n pensioen een beetje te gaan boeren en van het leven te genieten.

   Mijn laatste diepgaande gesprek met Frank was op donderdag 20 oktober, drie dagen voor zijn overlijden. Hij gaf te kennen dat hij zijn werk niet langer zo’n dominante rol in zijn leven wilde laten spelen. Eigenlijk overwoog hij om er helemaal mee te stoppen. Zo zei hij: Gewoon met vervroegd pensioen gaan en dan werken aan mijn fysieke-emotionele disbalans, zodat ik er daarna weer helemaal voor Vincent en Amber kan zijn. Na hierover ook met Jacqueline en Reinder gesproken te hebben, stond zijn besluit vast. En toen kwam de klap. Plotseling is Frank ons ontvallen. We zagen dit niet aankomen.
   En dat maakt ons verdriet om hem te moeten missen des te groter.

   De reacties van zijn collega’s doen ons overigens erg goed. Deze maken duidelijk dat Frank op zijn werk altijd de persoon kon zijn, zoals wij hem ons herinneren. Graag citeer ik een deel van de herinnering van Jan Smits aan Frank, getiteld ‘De IJsbreker’.

   Een ijzige vergadering wordt een ruimte vol met lachsalvo's.
   Een zakenreis wordt een prettig uitje.
   Een kansloos project wordt een heerlijk avontuur.
   Een formeel overleg wordt een vriendenclub.
   Man, wat verandert de wereld wanneer jij binnenkomt.

   Dank, ijsbreker, dat je zoveel voor ons betekend hebt.
   Zolang die herinnering blijft, ben jij bij ons.

   Lieve broer, wat zal ik je missen. Ik houd voor eeuwig van jou.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • Missing Frank
    reactie 51   |   niet OK
    I am privileged to have met Frank and to get to know each other with the work that we did together. As I reflect, I am very grateful for our relationship. His ‘ah, it is what it is’ wisdom definitely came in useful. I learned many things from Frank; life perceptions that I would not otherwise have. I miss Frank, and my condolences to his family, friends, and other coworkers who were largely impacted by this great person.

    Jered - North Dakota
    1 januari 2023

    Deel deze pagina:

   • reactie 50
    Noël

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Noël - Delfgauw

    18 november 2022

   • Frank bij DSM
    reactie 49   |   niet OK
    Met droefheid en met grote shock hebben wij bij DSM moeten ervaren dat Frank ons is ontvallen. Ons medeleven gaat uit naar jou Pam, Vincent en Amber, de familie, vrienden en collega’s.
    Frank was in de bloei van zijn professionele leven, maar had ook al plannen voor daarna … over 3 jaar ga ik met pensioen zei hij dan tegen mij. Frank was de man die de kritische strategische projecten manage-te bij DSM. Iedereen kende Frank. De shock is dan ook groot bij de vele collega’s niet alleen op de DSM Delft locatie, maar ook op de vele DSM locaties over de hele wereld en zo ook bij vele van zijn oud collega’s.
    Frank was “beroemd” bij DSM. Hij was een van de weinige experts die diepe kennis had van technologie. Hij was dan ook gedurende zijn lange carrière bij DSM veel gevraagd voor alle kritische en belangrijke projecten. Als je Frank in je project team had dan kwam het goed. Hij heeft vele fabrieken ontworpen over de gehele wereld. Zowel in China, Brazilie als in Amerika. Het hoogtepunt was de bouw van de enzymen fabriek in Amerika.
    Als je aan jonge engineers vroeg wat voor ambitie ze hadden en welke job ze in de toekomst wilden doen, was het antwoord altijd: ik wil later Frank Cornelisse worden; Frank was door zichzelf te zijn inspirerend voor hen: hij deed de spannende projecten, was een prettig persoon om mee te werken, hij zorgde ervoor dat er reuring was (of kwam) en was open en eerlijk
    Hij deed zijn projecten vol overgave met alles wat hij had en hij zorgde dat hij zijn doel bereikte; Atul Thakrar (President BP&S) zei dan vaak “Frank is a bull in the China store, but he gets things done!” De relatie met onze joint venture partner POET liep niet altijd even soepel door met name wat cultuurverschillen. Totdat Frank ingevlogen werd: binnen een week liet hij een foto aan het team zien dat hij bij een grote pick-up truck stond met een enorme gun in zijn handen: hij was uitgenodigd door het POET team om samen te gaan kleiduiven schieten. En hij kreeg het voor mekaar om de enzyme fabriek van de JV aan de praat te krijgen
    Frank was de motor achter de zovele projecten binnen het oude Gist-Brocades en DSM Food Specialties.
    Frank was ook speciaal … hij hield niet zo van de bureacratische procedures, dat vond hij maar onzin : aan het eind van het jaar stond Frank altijd bovenaan het lijstje voor niet opgenomen vakantie dagen: hij ging wel op vakantie maar aan vakantiedagen inleggen in het systeem deed hij niet;
    om Frank zijn verplichte trainingen te laten volgen, moest de secretaresse zijn agenda blokkeren, en dan op kantoor een ochtend naast hem gaan zitten zodat Frank niet weg kon; dat was de enige manier;
    Frank was een warme persoonlijkheid, altijd in voor een grapje en een kletspraatje. Hij hield van reizen en zorgde altijd voor een goede sfeer. Wanneer Frank op site was dan wist iedereen dat en ging dat niet ongemerkt. Zijn lach en luide stem bulderde dan over de gangen. Ook ik belde Frank regelmatig op vrijdag, het was altijd prettig om even met hem bij te kletsen, en we maakte altijd hetzelfde grapje … hoe is het weer in Capelle en hoe is het weer in Rotterdam, terwijl we maar 1 km van elkaar vandaan woonde.
    Samenvattend, Frank was speciaal, geliefd en een bijzonder vakman. DSM, zijn collega’s en ik persoonlijk zullen Frank missen. Tijdens het bezoek bij Pam en de kinderen thuis vorige week zag ik die warme sociale openheid van Frank terug in Amber en Vincent. Jullie kunnen trots zijn op je vader. Ik wens iedereen en speciaal de familie, Pam, Amber en Vincent heel veel sterkte toe.

    Richard - Capelle aan den IJssel
    15 november 2022

    Deel deze pagina:

   • Lieve papa,
    reactie 48   |   niet OK
    Lieve papa,
    Zoveel herinneringen… Te veel om op te noemen…

    Het is niet te omschrijven wat jij voor mij betekend en wat jij mij hebt bijgebracht.

    Tijdens een etentje samen met jou en Rosa stelde we elkaar de vraag: Wie is jouw inspiratiebron? Naar wie kijk je op? Ik zei: “naar jou, papa”. Jij begon te lachen en zei: “dat klinkt best wel zielig eigenlijk. Ik hoop niet dat je zoals mij wilt worden”.
    Maar pap, dat hoop ik wel. Jouw uitstraling, lach maar vooral jou manier van denken, dat deed wat met mensen, maar vooral met mij.

    Niet alleen was je mijn grootste steun maar ook de steun voor zoveel andere. Voor Vincent, voor mama, voor mijn vrienden en voor zoveel meer mensen.

    Ik kan niets anders zeggen dan dat ik van je hou en zo ontzettend trots op je ben.

    Je bent mijn maatje, voor altijd. Ik blijf bij je…

    Kus, je dochter


    Amber - Capelle aan den IJssel
    14 november 2022

    Deel deze pagina:

   • Frank de Familieman
    reactie 47   |   niet OK
    Beste Frank,

    Voor mij ben jij de Familie man van de eeuw. Al deze jaren die we samen deelde voelde ik mij altijd welkom bij jou ongeacht hoe de situatie ervoor stond. Het waren mooie en fijne tijden die we samen beleefden, zoals dat wij zaten in de tuin voor de barbecue. Wij hebben veel gelachen en genoten ook dat ik jou mocht helpen met opstoken en vleesjes draaien. Ik ben erg blij dat je mijn gezin hebt leren kennen. Dat ik ze met trots aan jou kon voorstellen. Helaas kan jij en wij niet meer alles samen mee maken wat er toe komt. Je blijft altijd in ons hart en zullen de mooie en leuke momenten niet vergeten. Ik ben erg dierbaar dat ik jou heb mogen leren kennen.
    1 ding wat ik altijd zeker mee zal nemen is hoe je situatie ervoor staat. sta altijd klaar voor je kinderen. Ik zag dat jouw ook doen.

    Rust in vrede Frank,
    Gedachtes staan je bij.
    Jermaine Andrea Nivayo Yanea Laella.

    Jermaine - Heerlen
    14 november 2022

    Deel deze pagina:

   • Frank, mijn onvergetelijke zoon!
    reactie 46   |   niet OK
    Lieve Frank, het is moeilijk te accepteren dat jouw leven eerder voltooid is dan het mijne.
    Dank voor alle fijne momenten die we als moeder/zoon hebben beleefd. Gelukkig konden we altijd open tegen elkaar zijn. Moederdag overrompelde je meestal en zo ontstond de traditie van een bosje paardenbloemen, op het laatste moment geplukt. Bij jouw uitvaart gaf ik je vier zonnebloemen.
    Ik ben enorm trots op je: je altijd positieve levenshouding imponeert me, alhoewel ik denk/weet dat er heel moeilijke momenten in je leven zijn geweest.
    Nu pas dringt het tot me door hoe belangrijk je ook voor anderen bent geweest, simpelweg omdat je Frank was, ontwapenend en charmant en die man heb ik het leven mogen geven. Trots en dankbaar ben ik.
    Ik zal je enorm missen, maar een heleboel mooie herinneringen zullen me troosten.
    Waar of niet waar, ik neem nu maar aan dat je bij "Pa" en de oma's en opa's bent, die je in liefde zullen ontvangen (waarom niet?).
    Dankjewel voor al je liefde, je humor, je positieve houding, je inzichten en je eigenheid.
    Frank, ik hou van je in alle eeuwigheid!
    Jouw "Moeders".

    Berthy - Hoorn
    7 november 2022

    Deel deze pagina:

   • reactie 45
    Crétien

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Crétien - Utrecht

    5 november 2022

   • reactie 44
    Hans

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Hans - Margraten

    3 november 2022

   • Thank you from Seclin...
    reactie 43   |   niet OK
    Dear Frank,
    Seclin greatly thanks you.
    Your heart for people and pragmatic approach enabled very diverse people to collaborate and deliver.
    We thank you for your continuous leadership, both 20 years ago when shaping the phytase drying strategy, as well as recently when leading Seclin's key programs to become the state-of-the-art site it needs to become. This helped the site, but more importantly the many people you collaborated with.
    Our sincere condolences to your family and relatives.
    DSM Seclin

    DSM Seclin - Seclin
    3 november 2022

    Deel deze pagina:

   • Samen op de fiets naar school
    reactie 42   |   niet OK
    Als brugklassers fietsten we elke ochtend door weer en wind met veel te grote tassen naar school. We hadden op dezelfde basisschool gezeten en gingen een nieuw avontuur aan. Onderweg praatten we over van alles en het grote leven dat er aan kwam. Na school heb ik je niet meer gezien. Had je graag weer eens ontmoet. Nu koester ik onze mooie jeugdherinneringen. Dankjewel Frank...
    Crétien van Campen

    Crétien - Utrecht
    2 november 2022

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.