Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Adriaan Cornelis Bakker

15-06-192609-03-2023
  • 15 juni 1926 - Den Hoorn Texel
  • Riet Reij
  • Aktes onderwijzer landbouwschool - Hbs, Pabo
  • Docent biologie
  • Schaken
  • Indonesië - Pannenkoeken
  • rt 2/2) Telemann - Orchestral Suite in g minor, TWV 55:g4 / Trevor Pinnock)
  • Kat (Vrijdag )

Adriaan Cornelis Bakker werd geboren in Den Hoorn Texel op 15 juni 1926. Adriaan Cornelis volgde in Hbs, Pabo een studie Aktes onderwijzer landbouwschool . Adriaan Cornelis was vanaf 1971 werkzaam als Docent biologie . Hij had een relatie met Riet Reij. Zijn vrije tijd besteedde hij graag aan Schaken, bridgen, moestuin, lezen . Op sportief gebied stak hij zijn energie in Schaken . De laatste woonplaats van Adriaan Cornelis was DenHelder.

In Memoriam Aad Bakker 14 maart 2023
We willen een beeld schetsen van de verschillende rollen die Aad had.
Deels doen we dat chronologisch, met wat anekdotes uit zijn leven.
Aad werd geboren als Texelse boerenzoon op Spyk.
Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak was hij 19 jaar, en werd hij naar Drenthe gestuurd voor Arbeitseinsatz.
Na de oorlog moest hij als dienstplichtige naar Indonesië. Deze periode heeft een diepe indruk gemaakt op hem. Daarover vertelde hij tot het eind van zijn leven veel en graag.
Na terugkeer in Nederland ging Aad naar Oostenrijk, Karinthië, om als vrijwilliger landschapsbeheer te gaan doen. Hij heeft daarna nooit meer polenta willen eten.
Hij koos er voor te gaan studeren in plaats van boer te worden. In Hoogwoud zat hij in de kost om in Alkmaar de PABO te doen. Hij haalde zijn diploma om docent te worden aan een Landbouwschool. Na zijn huwelijk met Riet in 1956 gingen ze als pioniers in de Noordoostpolder wonen, in Espel. Daar was hij, naast onderwijzer, ook Sinterklaas en organist.
Een groot aantal aktes haalde hij later in de avonduren, zoals scheikunde, biologie, Engels, handvaardigheid, Nederlands.
Ludie werd in Espel geboren, de andere kinderen in Friesland.
We verhuisden vaak, Bolsward, st. Nicolaasga en Twello volgden nog, voordat ons gezin naar Texel terug verhuisde in 1971. Daar werd Aad docent biologie aan de MULO, later MAVO van de OSG.
Aad organiseerde excursies voor leerlingen naar natuurgebieden zoals de Muy, en ‘smorgens vroeg om 4 uur naar de Korverskooi.
Ook met ons gezin trokken we eropuit. We herinneren ons een excursie waarbij we een windhoos zagen ontstaan, en we vervolgens een enorme hagelbui op ons hoofd kregen.
Mijn vader was een serieuze man en een zorgzame vader, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
Hij uitte dat op een zijn eigen manier, en liep daarbij niet met zijn gevoel te koop.
We leefden sober; we hadden een huurhuis, en we maakten geen dure reizen. We mochten wel op muziekles. In huis was het druk en vaak lawaaiig met vijf kinderen. In de zomervakantie gingen we vijf weken kamperen op camping Loodsmansduin. Ook huurden we een aantal keren in de herfstvakantie een huisje op een ander Waddeneiland.
Tijdens de lange autoritten in de Simca, was het soms duiken, als hij onder het rijden even een arm naar achteren zwaaide, richting een ruziënd kind.
Als hij ergens in dook, nam dat hem helemaal in beslag: “Pa is helemaal schaak” zei Ma dan.
Dan mochten we hem niet storen
Mijn moeder kookte tussen de middag warm.
Tijdens het toetje wilde Aad naar het nieuws luisteren, dan moesten we allemaal stil zijn.
Aad ging daarna een dutje doen, maar dat kon hij te midden van het rumoer in het gezin.
Naarmate zijn leeftijd vorderde, werden dat steeds meer slaapjes.
Ruim 15 jaar heeft hij mijn moeder verzorgd toen haar gezondheid achteruit ging en deed hij ook het huishouden. Hij vond koken gelukkig leuk en probeerde ook de smaak en geur van Indonesië terug te vinden in bijvoorbeeld nasi of rendang.
Als we op bezoek kwamen, kookte Aad gezonde maaltijden.
Hij bakte pannenkoeken, appeltaart en brood, en kookte pompoensoep, Thaise kippensoep, en de witlofsalade volgens mijn moeders recept.
Aad liep meerdere huttentochten in Oostenrijk, ook met leerlingen van de OSG. In 1971 reisden we met ons gezin per trein naar een vakantiewoning bij Spittal. Mattijs en Rieke bleven als “kleintjes” bij mijn moeder.
We speelden bij het huis, in het beekje. Rieke kreeg een hersenschudding. We plonsden in het ligbad, en zij stootte haar hoofd.
Ludie, Arjan en Loes gingen mee bergwandelen. De pas zat er goed in .
We maakten kennis met Kaiserschmarren, verse alpenmelk, en enzianenschnaps.
Loes was een tijd zoek, die had het plan opgevat om in haar eentje naar de bergtop te lopen, maar kwam er tijdens lunchtijd achter dat het verder was dan ze dacht.
Riet had astma en daardoor snel benauwd. Zij bleef later liever op Texel.
Met de zeilboot de Tjakker maakte Aad, met Mattijs zeilreizen o.a. naar de Oostzee. Onderweg in een storm werd Aad zeeziek, en verloor daarbij zijn kunstgebit in zee. Op Samsø ontfermden ze zich over een cyperse kat, die ze Vrijdag noemden, deze zeilde mee terug naar Nederland.
Na zijn pensionering reisde Aad in zijn eentje naar o.a.Engeland voor muziekvakanties. Ook ging hij nog in 2000 in de Kerstperiode mee naar Polen, voor een concert-toernee met koor en orkest vanuit Wieringen.
Van de bloemen uit zijn volkstuin kon Aad mooie boeketten schikken.
Voor muziekschool Artex maakte Aad nog tot vorig jaar de bloemstukken voor de versiering van het gebouw voor het jaarlijkse Ierse workshopweekend.
Wij kregen altijd een bos bloemen uit de volkstuin mee, als we op Texel op bezoek kwamen. Met bijzondere bloemen, zoals klokken van Ierland, kokardebloem, Amaranth en zonnekroon. Aad teelde bijzondere groenten; Roomse kervel, pastinaak, wortelpeterselie etc. Hij deelde daar ruimhartig van uit.

Op donderdag 9 maart 2023 is Adriaan Cornelis Bakker overleden. We zullen hem missen en met veel liefde aan hem blijven denken.

Biografie
* verplichte velden

Gedenkplaats geopend door:

L.D.H. Bakker

Help dit bericht te

verspreiden